Line Wesley-Holand, hva f**n jobber du med?

Etter bare 6 ukers fartstid har Line Wesley-Holand kommet inn som en frisk pust i Gyldendalhuset med en bakgrunn og et fagfelt som ikke bare er tiltrengt, men som også passer vår organisasjon som hånd i hanske. Line er bærekraftsansvarlig for hele konsernet, med filosofi- og bærekraftsfaglig bakgrunn så vel som erfaring fra markedsføring og kommunikasjon.

Jobben hun skal utføre dreier seg hovedsakelig i å utfordre oss. Og Gyldendal liker å bli utfordret – men helst av noen som deler våre verdier, har forståelse for vårt samfunnsoppdrag, og som har god forståelse for hvordan disse står i samspill med våre forretningsområder.

Line, et litt naivt spørsmål: Vi har jo kommet godt i gang med vårt bærekraftsarbeid. Hvordan skal du hjelpe oss videre?

Jeg skal, som du påpeker, både utfordre virksomhetene, men også være en god lagspiller. Forankring og kompetansebygging er viktig. Hittil har jeg inntrykk av at bærekraftsarbeidet tas på alvor, men at det ikke er så godt integrert i den daglige driften – mye av jobben fremover vil bli å få på plass system og metodikk. Selv om vi setter egne mål med rapporteringsprosedyrer for Bærekraft skal dette ikke stå utenfor øvrige strategier, men integreres i forretningsstrategier. Vi må bygge faglig kompetanse om dette arbeidet sammen, i hver virksomhet, og på alle nivåer i organisasjonen.

Og hvilket forbedringspotensial mener du vi har?

Jeg ser med glede at Gyldendal har opprettholdt Miljøfyrtårn-sertifiseringen gjennom mange år, men at det fortsatt er en vei å gå når det gjelder et helhetlig klimaregnskap for konsernet. Dessuten bør deler av dette arbeidet løftes til et samarbeid for hele bokbransjen.

Forleggerforeningen vil i høst etablere Utvalget for lønnsom grønn omstilling i bokbransjen som skal både jobbe strategisk med temaet, og utvikle en verktøykasse for medlemmene. Dette arbeidet gleder jeg meg til!

Her på huset er jeg allerede i fin dialog med produksjonsavdelingen når det gjelder samarbeid med våre trykkerier. Der ser jeg at det har vært et godt fokus på klimautslipp og råvarer, men det gjenstår et dypere arbeid når det gjelder krav som stilles oss av Åpenhetsloven, som jeg for øvrig synes heller burde hete Menneskerettighetsloven for næringslivet, som den av flere omtales.

Gyldendal har jo allerede fått på plass en policy for bærekraftig forretningspraksis samt retningslinjer til konsernets leverandører der målet er å bli mer profesjonelle og trygge på at våre leverandørkjeder har god praksis som er i overenstemmelse med våre idealer, våre bærekraftsmål og vårt samfunnsoppdrag.

Det fine med å ha deg i denne stillingen er at du vet hva disse honnørordene faktisk betyr og hvilke tiltak som skal til for å nå våre mål. Når vi for eksempel ser at en leverandør ikke har god praksis i henhold til våre policy-krav, hva skjer da?

Avvik betyr ikke at vi kutter ut en leverandør med det samme. Det er viktig at vi i tillegg til revisjon for å avdekke avvik, har en tilnærming med sosial dialog for å utvikle og pushe leverandører i riktig retning. Vårt mål må være langsiktighet og trygghet for begge parter.

En slik holdning og et slikt arbeid krever trening og gode rutiner. Derfor er jeg glad vi nå har noen som er hundre prosent dedikert til dette. Målet er å løfte bærekraft slik at det står på lik linje med både vår økonomiske og kulturelle kapital.

Og apropos sistnevnte: Kan du som nyansatt gyldendøl fortelle hvilke bøker du leser for tiden?

Mine leseinteresser kretser også rundt dette temaet, og jeg gleder meg til å lese Maja Lundes siste bok, Drømmen om et tre, i klimakvartetten. Dessuten har jeg bestemt meg for å gjenlese Vår felles fremtid av Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, ledet av Gro Harlem Brundtland i 1987. Utgitt av Tiden, forresten.

Og selv om du er et ekte bærekraftsmenneske, har du noen skjulte talenter som du ikke får brukt i jobben din?

Jeg er en såkalt supersmaker, og er følgelig utstyrt med ekstra mange smaksløker på tungen. Dermed kan jeg synes at rå laks smaker litt av grønne hasselnøtter. Dessuten er jeg er en skikkelig Yatzy-nerd med en personlig rekord på 609 poeng i Maxi-Yatzy.

Det er imponerende. Selv har jeg ikke over 589 i Maxi-Yatzy 😊 Jeg er veldig glad for å ha deg her hos oss i Gyldendal, og jeg gleder meg stort til å følge med på bærekraftsarbeidet vårt fremover.

God helg,

Arne