Gi leseglede i julegave

Det sies at møtet med en bok bidrar til den gode, stille samtalen. Og hva er vel bedre å gi bort etter en hektisk førjulstid enn en stille samtale med en av våre utgivelser? Tradisjonen tro, byr jeg på mine helt subjektive men hjerteligste anbefalinger for store og små denne julen.

Til far, onkel eller bror over 60 har jeg to gode tips: Niels Christian Geelmuydens Når de døde våkner, og Atle Næss’ Det glemte århundre.

Når de døde våkner er et fantastisk prosjekt basert på en original ide der Norges mest prisvinnende portrettister gir seg i kast med våre kjente og kjære (og for lengst avdøde) forfedre. Denne samlingen med portrettintervjuer er så lesverdig og god at jeg ikke får fullrost den.

Det glemte århundre er et overflødighetshorn av fortellinger fra 1600-tallet, et århundre som dannet kimen av den Europa vi kjenner i dag, men som mange ikke kjenner så godt til. Enkeltmenneskenes historier flettes sammen med den store historien slik at 1600-tallet står levende og tydelig frem for den moderne leseren. En perle av en bok!

Til den leseglade og litteraturinteresserte mor, søster eller venn anbefaler jeg den prisvinnende De kaller meg ulven av Zeshan Shakar og Egne barn av Trude Marstein. Shakars tredje roman er blitt en snakkis i høst, og topper boklisten denne uka. Og ja, den er absolutt så god som alle hevder. Egne barn er omtalt som et familiedrama om mine, dine og andres barn og finner sted på et torp i Sverige. Den er tidvis morsom, ofte sår, har nådeløse karakterbeskrivelser, og byr på øyeblikksbilder som sitter igjen hos leseren lenge etterpå.

Til krimelskeren i alle aldre kommer man ikke unna Camilla Grebe og Åsa Larsson. Begge har sterke titler i år: Velkommen til evigheten og Fedrenes misgjerninger. Men dersom disse svenske krimmestrene er ukjente for noen anbefaler jeg å starte i begynnelsene av forfatterskapene. Da har man mange gode leseopplevelser å glede seg til!

For sportsinteresserte er Hele historien av Therese Johaug et opplagt valg dersom man vil bli med på både oppturer og nedturer i en av Norges mest oppsiktsvekkende idrettsliv. Og  Norske hoppbakker gir kulturhistorisk innsikt i hoppsportens hjemland – og alle bakkene fra nord til sør. Thor Gotaas har skrevet norgeshistorien gjennom hoppbakkene, fordi hoppsporten er noe av det eneste som virkelig er norsk, hevder han.

Årets legeroman er skrevet av Ida Hegazi Høyer (Tiden). Kirurgen har fått utrolig mange flotte anmeldelser, og det sies at hun har et helt unikt blikk for menneskelig psykologi. Og den suverene Gunnhild Øyehaug (Kolon) har skrevet essaysamlingen Hjartet i skalkeskjulet om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift. Alltid en glede å lese hennes tekster.

Dersom man liker høytlesing for barn må jeg anbefale den brageprisvinnende Familien Brattbakk av Jula Kahrs. Dette er den norske arvtakeren etter Roald Dahl! Og Brillebjørns adventsbok  er en fulltreffer for mitt eldste barnebarn. Hun har akkurat kommet til den alderen hvor det virkelig er gøy å bli lest for, og som kvalitetsbevisst bestefar stiller jeg opp med bare de aller beste fortellingene!

Turid Onsumengen sendte en epost for en stund siden for å minne oss om at siste bestillingsfrist for friekskvoten er fredag 09.12.2022. Da rekker FS å få de levert i uke 50. Og har du brukt opp kvoten for i år? Da bør du komme deg til nærmeste ARK-butikk.

Ses i Ibsenhallen i kveld!

Arne