Et verktøy med positive ringvirkninger

Aina Holmén sammen med prosjektleder for Sykehuset Innlandet, Erlend Høen Laukvik.

Psykisk helse har blitt gjenstand for mye debatt her i landet de siste årene. Og vi står nå foran en høytid som er vanskelig for mange. Gledelig er det derfor å fastslå at Gyldendal bidrar til å hjelpe helsepersonell innen psykisk helsevern med et verktøy for diagnostisering og utredning.

Aina Holmén begynte i GA i 2020 og fikk ansvar for dette satsingsområdet som blant annet omfatter psykometriske tester og kliniske verktøy. Hun er utdannet psykolog, har doktorgrad fra UiO, og i forrige uke holdt hun et 2-dagerskurs for et helt helseforetak, Sykehuset Innlandet, der de første av i alt 300 behandlere fikk opplæring i verktøyet som heter SCID.

Aina, fortell mer om SCID.

SCID er et kvalitetssikret diagnoseverktøy som er essensielt for å sikre rett diagnose og dermed rett behandling. Det ruster psykologer til å bli bedre på utredning, og bidrar til at pasienter får riktig hjelp raskere. Gyldendals bidrag inn i dette er å forvalte og kvalitetssikre innhold, tilby god opplæring, samt ivareta rettighetene til opphavspersonene. Jeg synes det er veldig meningsfylt å kunne gi opplæring til helsepersonell i hvordan de bruker dette verktøyet. Det har jo ringvirkninger for både pasienter og pårørende, og bidrar til at flere får det raskt bedre.

Jeg synes det er fascinerende hvordan dere jobber i psykologiteamet i GA. Dere er alle fagpersoner og jobber helt uavhengig av format. Dere har digitalisert SCID som jo opprinnelig var en manual, dere lager opplæringskurs, temakvelder og podkaster i tillegg til analoge bøker.

Vi jobber innsiktsbasert og metodisk. Og her må jeg berømme teamet vårt, alle benytter sin faglige og metodiske kompetanse i porteføljeforvaltning og nyutvikling. Vi spør psykologer hva de trenger i arbeidshverdagen og svaret er at de ønsker kuratert, kvalitetssikret innhold i nye formater; både på lyd og som en digital verktøykasse. Jeg tror fortsatt på den analoge boka som formidlingsformat, men vi ser at profesjonsmarkedet krever faglig innhold i flere formater. Dette fordi brukerne står i en travel arbeidshverdag, med stort ansvar for pasientene sine.

Det har vært veldig fint å samarbeide med et team fra Skolestudio når det gjaldt digitaliseringsarbeidet og strukturering av opplæringen.  Per-Kristian Mosvold og hans kolleger har virkelig hjulpet oss. Deres kompetanse har vært uvurderlig og viser med all tydelighet at tverrfaglig jobbing her på huset er gull verdt for brukerne våre.

Noen synes det er litt rart at et forlag jobber med diagnostiseringsverktøy?

Gyldendal har gode forutsetninger til å bidra til at arbeidshverdagen for psykologer blir bedre, og at pasienter får bedre hjelp. Noen reagerer på at et forlag forvalter til et diagnostiseringsverktøy som SCID, men det gir mening når man vet at det før florerte av utdaterte piratkopier på universitetene og hos helseforetak. Gyldendal er profesjonelle på både rettighetsforvaltning og kvalitetssikring av innhold. Dette kan vi.

Jeg setter pris på ditt engasjement, profesjonalitet og din faglighet, Aina, og jeg er veldig glad for at du har valgt å bruke alle tre her i Gyldendal. La oss håpe at kontrakten med Sykehuset Innlandet bidrar til at flere helseforetak i landet anvender SCID i sin nye, oppdaterte versjon.

Riktig god adventshelg,

Arne