Åtti prosent av verdens befolkning bor i land der ytringsfriheten er begrenset, og andelen er økende. Dette faktum virket på meg nesten absurd da jeg denne uken deltok på Norges største litteraturfestival, og der World Expression Forum (WEXFO) holdt sin aller første konferanse viet ytringsfrihet.
Frittalende forfattere fra inn- og utland; debatter og samtaler om fortellinger, språk, politikk og mangfold – programmet har vært både bredt og dypt i Lillehammer denne uken.
Det kjentes enda viktigere enn tidligere å ta del i, og være vitne til, samtaler om livsviktige hendelser, vårt kollektive ansvar – og om litteraturens rolle i å fremme forståelse for menneskers kamp mot rigide samfunnsstrukturer.
Som Ståle Wig, postdoktor i sosialantropologi, påpekte i Aftenposten denne uken, er autoritære krefter på fremmarsj, særlig i store, toneangivende land, som Brasil, India, Tyrkia og USA. Godt over halvparten av alle verdens land har nå et autokratisk styresett. Utviklingen går i feil retning.
FNs verdenserklæring om menneskerettigheter består av 30 artikler og har ytringsfrihet som artikkel nr. 19. Jeg tenker at av alle menneskerettigheter er ytringsfrihet den mest grunnleggende fordi den gjør det mulig å argumentere for de andre rettighetene. Det er både et virkemiddel og et mål i seg selv.
I WEXFOs program har det vært 258 deltakere fra mer enn 50 land som har diskutert ytringsfrihetens kår. Bakteppet har vært den situasjonen som vi nå står i med krig i Europa og økende totalitære utviklingstrekk også i mange vestlige land. Nettopp det faktum at den politiske viljen til å sikre ytringsfriheten er på vikende front i mange land understreker betydningen og behovet for møteplasser som WEXFO.
På konferansen deltok både den norske kulturministeren og utenriksministeren i debatter. Dersom WEXFOs ambisjonen om å bli et møtested som er like viktig for utviklingen av ytringsfriheten som World Economic Forum i Davos er for utviklingen av verdensøkonomien, må neste års konferanse få flere internasjonale beslutningstagere på banen.
Gyldendals rolle i kampen for ytringsfriheten er å bidra til at den faktisk blir brukt. Og oppmøtet fra våre medarbeidere og våre forfattere denne uken er et eksempel på dette. Det må kunne sies at vi har hatt tidenes internasjonale stjernelag med oss på Lillehammer i år: Nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah, Bookerprisvinner Douglas Stuart, vinner av Nordisk råds litteraturpris Niviaq Korneliussen – og Augustprisvinner Elin Cullhed, i tillegg til de mange norske forfatterne våre.
Lars Mytting fikk Doublogprisen, Niviaq Korneliussen Bjørnsonstipendet, og Alexander Kielland Krag mottok U-prisen. Det er bekreftelser på at våre forfatterstemmer er sterke , relevante og nytenkende. Det gir håp for fremtiden, ikke bare sett i et Gyldendalperspektiv, men også i et ytringsfrihetsperspektiv
Fortsatt god festival og riktig god helg,
Arne.