Jeg registrerer med glede at medarbeiderne og kompetansen i Gyldendal blir stadig med mangfoldig. Men én ting jeg tror vi alle har til felles er at vi ble lest for da vi var små. Nå viser en ny undersøkelse bestilt av Forleggerforeningen at 41 600 barn mellom 8 og 11 år svarte at foreldrene ikke leste en eneste bok for dem i 2020, mens mer enn 175.000 barn fikk mindre enn en bok i måneden lest for seg.
Dette får varsellampene til å blinke hos meg – og hos alle i vår bransje. For vi vet jo at å lese for våre barn er det viktigste vi kan gjøre for å videreføre leseglede. I tillegg styrker det barns språkutvikling, begrepsforståelsen, deres kognitive apparat og mye mer.
Forleggerforeningen har oppfordret oss til å dele deres #lesehelt-kampanje for å stimulere til mer lesing for barna. I tillegg til politikere, musikere og andre kjendiser har Kronprinsesse Mette Marit delt sin lesehelt og oppfordret til mer høytlesning.
Selv blir jeg fortsatt tankefull og glad i møte med ny barnelitteratur. Det er både stas å dele en liten litterær og kunstnerisk opplevelse med et barn, men det er jammen berikende for den voksne også. I det siste har jeg hatt to slike opplevelser:
Jeg tilbrakte en stille søndagsmorgen alene med den nydelige, prisbelønnede boken Vi er løver av Jens Mattson og Jenny Lucander, og ble veldig beveget. Som all god litteratur inneholder denne illustrerte boken mange lag til glede for små og store lesere. Anbefales varmt.
Og boken Steder å tisse av Svein Nyhus er helt topp. Han gjør tissing både spennende og hverdagslig. Illustrasjonene er fantastiske, og jeg garanterer god samtaler med små folk som er litt mer opptatt av tissing enn det vi er.
Les for egne barn, barnebarn, tantebarn, fadderbarn eller nabobarn! Det stimulerer fantasien, skaper empati og øker barnets sosiale ferdigheter. Og du får selv en god opplevelse på kjøpet.
Riktig god helg. Nyt sola.
Arne