Tar styrearbeidet på alvor

Gyldendals styrer har stor innflytelse på våre virksomheter, og det er derfor viktig at våre ansattes representanter i styrene bidrar både med sin arbeids- og livserfaring. Det skorter ikke på engasjement i dagens styrer, og det er jeg veldig glad for.

I neste uke begynner nominasjonsprosessen for de ansattes representanter i våre to styrer, og jeg tenker at det er på sin plass å spørre Mia Tønnessen og Klaus Karlson om hvordan de opplever styrearbeidet i Gyldendal Norsk Forlag.

 Dere er jo begge erfarne gyldendøler og gode samtalepartnere i GNF-styret. Men hvordan vil dere selv beskrive styrearbeidet som representanter for de ansatte? 

Klaus: Man kjenner på spennet mellom å være seg selv og å være en representant for andre. Som tillitsvalgt er jeg opptatt av den enkelte medarbeiders velferd, og i GNF-styret er det bedriftens ve og vel som står i sentrum.

Vi er heldige som har en god samarbeidskultur mellom ledere og medarbeidere i Gyldendal, og dette gjelder også i styrerommet. Arbeidet preges av en god, konstruktiv dialog – og følgelig blir det også god stemning.

Et annet moment jeg vil fremheve, er viktigheten av å komme godt forberedt til styremøtene. Har man et anstrengt forhold til mange Excel-ark, må man kanskje jobbe litt for å få ned egne terskler.😊

Mia: Vi behandler mange taushetsbelagte saker og sitter i en juridisk bindende situasjon, det er viktig å ta innover seg. Og som de ansattes representant mener jeg at det er viktig å belyse enkeltsakene fra de ansattes side.

Som ansatt i en verdibasert bedrift er jeg dessuten opptatt av å følge med på hva som skjer i bedriften utover min egen avdeling og virksomhet. Sånn sett er det veldig meningsfylt å sitte i styret.

Jeg synes at de ansattes representanter bidrar positivt til å løfte diskusjonene i styret – både når det gjelder børs og katedral. Kan dere fortelle om hva dere synes er mest motiverende med styrearbeidet?

Klaus: Man får jo løpende innblikk i hva Gyldendal gjør, og hva Gyldendal er. Og det gir både innsikt man ellers ikke ville fått, og en veldig fin fellesskapsfølelse.

Mia: Ja, hvis man er opptatt av totaliteten, er det fint å sitte i styret. Jeg synes dessuten at det har vært givende å ta del i fine, utviklende behandlingsprosesser.

Ja, jeg tror dette skyldes såkalte kryssende konfliktlinjer – at hvert styremedlems holdning og allianser kan endre seg fra sak til sak, og gir mer enn én tilhørighet. Dette skaper fellesskap fremfor splittelse. Ikke minst gir det god grobunn for robuste diskusjoner.

Mia: I tillegg foregår styrearbeidet slik at alle er på et jevnt nivå, og det er jo ikke alltid tilfellet i andre sammenhenger i bedriften. Hver stemme blir hørt, og hver stemme er viktig. Da får man også bedre diskusjoner.

Klaus, du har sittet i to perioder som styremedlem både i GNF- og ASA-styret, mens Mia har sittet i en periode i GNF-styret. Jeg håper dere begge stiller til gjenvalg, og jeg håper at flere andre også stiller. Det er en stor styrke for bedriftsdemokratiet vårt at flest mulig både vil være tillitsvalgte og vil sitte i våre representative organer.

God 1. mai-helg!  

Arne 

(Husk å nominere kandidater til de ansattes representanter innen 3. mai kl. 18. Mer info finnes på intranettet.)