Når fjellet ikke kommer til Muhammed, må Muhammed komme til fjellet, skrev Francis Bacon i Essays fra 1597. I forrige uke måtte Norsk PEN ved William Nygaard og Hege Newth Nouri også ty til plan B: de reiste til Moskva for å overrekke varsleren Edward Snowden Ossietzkyprisen for 2016 fordi Høyesterett avslo søksmålet mot den norske stat om å sikre Snowden trygg reise til Norge.
I et fem timers langt møte på et hotellrom i Moskva samtalte Nygaard og Newth Nouri, Snowdens to norske advokater, og to journalister fra NRK med Snowden. Dersom du gikk glipp av Brennpunkt på tirsdag, anbefaler jeg deg å se programmet på nett-tv.
Til tross for ovennevnte mediedekning synes jeg at saken om Snowden er underkommunisert i Norge. Realiteten er at en ung, amerikansk mann gjennom IT-jobben i både CIA og NSA møter en virkelighet som sjokkerer ham dypt. Han bestemmer seg får å lekke dokumenter som beviser at USA har benyttet hemmelige avlyttings- og overvåkningsprogrammer – noe han mener krenker personvernet og er ulovlig. Og nå, fire år senere, befinner han seg i Russland, som har gitt ham asyl fordi USA vil ha ham utlevert for landsforræderi.
Paradoksene står i kø: En mann fra ytringsfrihetens arnested, der ytringsretten sågar har vært grunnlovsfestet i 240 år, får politisk asyl i Russland, der lover som begrenser rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet er blitt vedtatt de siste årene.
Ossietzkyprisen er oppkalt etter Carl von Ossietzky, redaktøren som varslet om tysk militæropprusting i mellomkrigstiden. Han ble dømt for landsforræderi for sine ytringer, havnet i fengsel, og deretter i konsentrasjonsleir. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1935, men fikk heller aldri komme til Norge for å motta prisen. Han døde i 1938, før alt han hadde varslet om fikk verdensomfattende konsekvenser.
Det blir tydelig hvorfor vi til enhver tid må sloss for ytringsfriheten – både her hjemme og internasjonalt. Selv er jeg, og flere andre i Gyldendalhuset, medlem i Norsk PEN. På verdensbasis har PEN 15.000 medlemmer. Det å være garantist for ytringsfriheten er en sentral rolle i det å drive forlagsvirksomhet.
Norsk PEN mener at Snowden ikke er kriminell, men er en politisk aktivist og varsler. Å fortelle sannheten om myndigheters forbrytelser bør ikke i seg selv være en forbrytelse. Jeg støtter denne vurderingen.
Arne