Startskuddet for bokhøsten!

Det har vært en sann glede å overvære pressekonferansene til Tiden, Kolon og Gyldendal Litteratur de siste dagene. Og det er deilig å konstatere at det norske folk har mange gode bøker å glede seg til denne bokhøsten.

Fordi lesegleden er så subjektiv – og tilfanget her i huset er så stort – tillater jeg meg å framsnakke nettopp de bøkene jeg selv har lest og verdsatt i manusform – og de jeg av forskjellige grunner gleder meg til å få trykkferske i hånda de neste ukene:

Først ute er Ingar Sletten Kolloens nye storverk Under krigen. Jeg har lest manuset, og det som slo meg først var Kolloens evne til å vise kompleksiteten i det å være i krig og etter hvert okkupert på 1940-tallet. Unntakstilstand slo forskjellig ut i de mange hverdager, som dels var preget av aktiv og passiv motstandskamp samtidig som det var en voksende utfordring å fortsatt få hjulene i samfunnet til å gå rundt under Quisling-styret – en form for daglig drift. Vi møter menn og kvinner fra hele landet og i alle lag av folket. Dette er virkelige mennesker, og Kollen lar oss ta del i deres tanker, følelser og handlinger. Jeg gleder meg allerede til de neste to bøkene i denne trilogien.

I sommer har jeg også kommet nært innpå både boken og tematikken i Velkommen til dyrehagen av Silje Bekeng-Flemmen. Som nybakt bestefar har jeg blitt vitne til «den totale forvandlingen det innebærer å sette liv til verden» som det står i bokomtalen. Min nylig forvandlede datter har begeistret familien med høytlesning på hytta i sommer, og jeg kan trygt si at denne debutromanen er verdt å lese uansett hvilken fase av livet du befinner deg i.

En annen bok jeg gleder meg til er Kjersti Anfinnsens De siste kjærtegn. Hennes forlegger, Bjørn Aagenæs, skriver at «noen synes hun ligner på Kjell Askildsens berømte karakter Thomas F, andre synes hovedpersonen kan minne om en Amelie fra Montmartre som gammel.» Denne kortfattede romanen handler om aldring, tap, død, vidd, livinnsikt og kjærlighet. Mer enn det kan vi ikke ønske oss!

Og litteraturhøvdingen, Kjartan Fløgstad, er ute med romanen Due og drone denne bokhøsten. En tematisk mangslungen roman som begynner med tvangsevakueringen av Finnmark i 1944, og fortsetter inn i norsk etterkrigstid.  De første anmeldelse er strålende: «Ei litterær storhending» skriver Stavanger Aftenblad, VG bekrefter at Fløgstad er på sitt refsende, glefsende beste, og Dagbladets anmelder konstaterer at «mannen er godt over 70; aldri har han vært sprekere».  Alle tre trillet terningkast 6. Dersom du likte Magdalenafjorden og Nordaustpassasjen, vil du garantert ha sansen for denne!

Vi har storfint besøk fra Danmark denne uken og jeg gleder meg til å lese novellesamlingen, Kart over Canada, av Dorthe Nors. Hennes evne til å skildre bekmørke hverdagsøyeblikk med snert og humor må jo være perfekt lesestoff på hytta nå som høsten nærmer seg.

Barne- og ungdomsbokredaksjonen har mange fine titler denne høsten, men jeg må fremheve Hans Olav Brenners gjenfortellinger av Asbjørnsen og Moes mest kjente eventyr i Min eventyrskatt, og Mari Kanstad Johnsens 3 2 1. Sistnevnte må være årets desidert vakreste billedbok.

Til slutt må jeg anbefale Åleevangeliet av Patrik Svensson. Dette er en fantastisk kombinasjon av naturvitenskap med miljøperspektiv pakket inn i en nærmest metafysisk beretning om denne merkelige skapningen ålen, og i tillegg en beskrivelse av et forhold mellom far og sønn. Nydelig tenkt og vakkert skrevet. Jeg anbefaler alle å ta en tur ned til Multirommet i dag til boklunsj med denne forfatteren.

Gratulerer til GL, Kolon og Tiden med vel overstått. Måtte denne høsten by på gode, nye leseopplevelser for mange. Jeg anbefaler alle å starte allerede til helgen!

Arne