Silje er Bodø-jente, økonom og har skrevet masteroppgave om Beyond Budgeting. Hun har brukt tiden sin ekstremt effektivt, og har jobbet i tech-næringen mens hun var student. Hun er også en av flere i andre etasje som kan betegnes som en lykkelig hundeeier. Og så er hun vår konserndirektør for økonomi og finans.
Du er ufordragelig ung (34) når man tenker på hvor mye kompetanse du har opparbeidet deg, og når jeg først hørte om deg var jeg fristet til å tenke at vi fikk en karrierist med spisse albuer. Men du er skvær, real, empatisk og svært klok for alderen. Dessuten klarer du å kommunisere dine veloverveide resonnementer med få ord – noe som ikke er alle forunt her på huset.
Kan du kort beskrive jobben din som konserndirektør for økonomi og finans?
Ja, jobben min er egentlig tredelt:
Det tradisjonelle i CFO-jobben er å sikre at Gyldendal følger de lovpålagte krav innenfor regnskap, skatt, revisjon og pensjon. Dette inkluderer rapportering til Oslo Børs, våre eiere og konsernstyret.
I tillegg jobber jeg med den operative økonomistyringen i konsernet. Dette arbeidet er i endring, og vi jobber nå i større grad i matrise der GNF, ARK og konsern jobber tettere sammen. Vi har blant annet slått sammen regnskap i GNF og ARK, og opprettet en konsernregnskapsfunksjon. Vi jobber med å skape et større fagmiljø, og å utnytte hverandres kompetanse bedre. Det finnes mange flinke folk med lang erfaring i begge organisasjoner, og det har vært veldig bra for meg som er ny i bransjen og har mye å lære.
Den viktigste delen av jobben min, og det jeg brenner for, er å sørge for at økonomifunksjonen er en støtte ut i organisasjonen, samt å sikre at alle får den styringsinformasjonen de trenger i hverdagen. Når man jobber med økonomi, skal man ikke bare se i bakspeilet og rapportere det som skjedde i forrige kvartal eller forrige måned. Jeg ønsker å flytte fokuset fremover, og er opptatt av hvordan vi kan bidra inn i verdiskapningen, og hvordan økonomi kan hjelpe virksomhetsledere skape gode resultater. Her kommer Beyond Budgeting inn. Det handler om å jobbe mer dynamisk, finne andre måter å måle økonomisk utvikling enn mot et budsjett som veldig fort blir utdatert. Budsjettoppnåelse bør ikke være den eneste måten å måle suksess på. Derfor må økonomi jobbe mye mer strategisk, ha større omgang med andre avdelinger. Vi skal være mindre vaktbikkje og mer sparringspartner.
Mer jakthund og mindre vakthund, altså?
Hehe, det er en fin metafor, ja.
Men hva vil det si å jobbe i matrise? Hvordan jobber vi i økonomi? GNF og ARK har jo fortsatt sine egne økonomidirektører.
Vi skal utvide vår forståelse av fagmiljøene og oppnå felles sparring. Konsernet skal kunne gå inn å støtte både Elisabeth Seierstad i GNF og Jan Kristian Bjerke i ARK i sitt arbeid. Og noen ganger er det en stor fordel å se prosjekter ut fra en større helhet.
Konkrete eksempler?
Vi har blant annet jobbet med et prosjekt der vi ser på effektiviseringsmuligheter på tvers av konsernet. Det er for eksempel mye å hente på å ikke ha to eller tre forskjellige leverandører på de samme tjenestene i ARK, GNF og konsern. Men vi må også se på hvordan vi forholder oss til tall i dette konsernet. Hva rapporterer vi og hvorfor? Hvordan skal vi sørge for at ledere har den informasjonen de trenger for å daglig ta de rette beslutningene? Rapportering skal være effektivt og enkelt, og gi god innsikt i hvordan det står til i Gyldendal. Til syvende og sist handler det om å sikre et fortsatt konkurransekraftig Gyldendal i fremtiden.
Nå har du vært her i 9 måneder. Hva har overrasket deg mest med Gyldendal som arbeidsplass?
Jeg hadde jo ønsket meg til denne bransjen etter flere år innen teknologi og telekommunikasjon. Men jeg var jo vant til veldig dynamiske organisasjoner der endringsfrekvensen var høy, og tenkte vel at det var en fare for at jeg kom til en organisasjon som var litt «mosegrodd», og der høykulturens voktere tok stor plass.
Men der kunne jeg ikke tatt mer feil. Jeg opplever Gyldendal som en svært offensiv og fremoverlent virksomhet med mange spennende utviklingsprosjekter og stor endringsvilje. Jeg gleder meg over å gå på jobb og bidra til videreutviklingen av Gyldendal, slik at vi kan spre kunnskap og leseglede til enda flere i årene som kommer.
Hvilken kompetanse har du som du ikke får brukt på jobben?
Jeg kommer ikke unna min interesse for matlaging. Jeg var faktisk deltager i Masterchef på TV3 og har servert mat til Eyvind Hellstrøm. Og han likte det han fikk! Jeg er lidenskaplig opptatt av mat og synes hvert eneste måltid skal være en fest. Man kan ikke kaste bort kalorier på å spise dårlig mat.
Jeg har ofte tenkt at økonomi er alt for viktig til å overlates til økonomer, men når vi får inn økonomer som deg, da ombestemmer jeg meg. Skillet mellom fagkompetansene blir lavere og vi jobber mye mer på tvers. Og du har bidratt til at vi får større forståelse og respekt på hverandres kompetanse.
Det var hyggelig å høre. Men skal du ikke spørre om hvilken bok jeg leser?
Selvfølgelig skal jeg det.
Jeg har akkurat lest forhåndseksemplaret til Trude Marsteins Så mye hadde jeg. Den slukte jeg i løpet av noen dager på hytta, og den kan folk virkelig glede seg til.
Takk for anbefalingen og takk for praten, Silje.
Jeg ønsker alle en god, varm helg.
Arne