Samarbeid som overlevelsesstrategi

Hvilken egenskap skiller mennesker fra dyrene? To forskere med vidt forskjellige fagperspektiver har kommet til samme konklusjon i sine bøker: Svaret er menneskers evne til samarbeid.

Yval Noah Harari, historiker og forfatter av Sapiens, har forklart at fordi mennesker i årtusener har samarbeidet med fremmede, ble språk, penger og gigantiske sivilisasjoner mulig.

Evolusjonsbiologen Dag O. Hessen er enig. «De aller fleste av oss er nemlig skapt til å samarbeide … I den nye boken sin Vi – Samarbeid fra celle til sentrum skriver han at vi er utrustet med både moral og empati fra naturens side. At altruisme er en lurere strategi enn egoisme, i hvert fall på sikt: Kjipingene blant oss ender som evolusjonære tapere.»*

Hessen påstår at vår evne til å løse problemer i fellesskap er nøkkelen til vår overlevelse som art. Og jeg vil påstå at vår evne til å samarbeide på tvers av avdeling og forlag her i Gyldendalhuset er avgjørende for vår overlevelse som forlag. Og kjipingene kan se seg om etter andre arbeidsplasser.

Og apropos kjipinger: #metoo-kampanjen har lært oss at det finnes mye forkastelig adferd på arbeidsplassen. Og den problematikken kan jo være egnet til et eget blogginnlegg. Men i dag vil jeg fremme resonnementet om at denne typen adferd på jobben ikke bare er utilbørlig, det hemmer folks motivasjon for å delta i nettopp den samarbeidskulturen jeg mener vi er så avhengig av.

Forutsetningen for en samarbeidskultur er at alle møtes med respekt, interesse og nysgjerrighet. Og de grunnleggende prinsippene for dette er trygghet og likeverd. Vi kan ikke ha meningsfylt, faglig samarbeid der enkeltes adferd eller ord virker hemmende eller demotiverende på andre. Derfor skal vi sørge for å ha robuste systemer som ivaretar samarbeidskulturen så vel som eksplisitte rutiner for varsling.

Trakassering er forøvrig et tema på neste ledermøte i GNF og jeg forutsetter at informasjon og retningslinjer derfra bringes videre til organisasjonen via mellomlederne. Det er også viktig for meg at toleransen for hva man skal «finne seg i» faktisk blir senket.

En ambisiøs bedrift med ambisiøse mål for fremtiden må gi mulighet for at alle medarbeidere har mulighet til å utvikle faglig selvtillit og opplever en samarbeidskultur der det er trygt å ytre seg.

Så, ad notam folkens.

Arne

*sitat fra Aftenposten 17/11-2017.