Gyldendal Rettsdata, med sine 40 ansatte og 105 mkr i omsetning, er blitt et viktig forlag i GNF-familien. Men dette etter hvert så markante adoptivbarnet fikk sin spede start et helt annet sted og med et helt annet navn. Den strategiske utviklingen av dette forlaget er så interessant at jeg syns den fortjener en litt grundig gjennomgang.
Enmannsfirmaet indexData ble etablert av Torger Andersen i 1991 på Rykkinn. Målet var å lage en digital versjon av Statens personalhåndbok, og produktet ble programmert i DOS og levert på 5 ¼-tommers floppydisker. I løpet av kort tid flyttet indexData til Pilestredet, fikk fire ansatte og begynte å jobbe målrettet mot skattejurister, skoleeiere, helseforetak, og fagbevegelsen.
Selve adopsjonen av det lille, lovende digitale barnet skjedde i 1994. Fredrik Nissen var raskere enn Tano (Aschehoug) da han hentet inn indexData til Gyldendal. Disse viktige utviklingsårene ble dermed tilbrakt sammen med Ad Notam Gyldendal, senere Gyldendal Akademisk.
I 1997 kjøpte Gyldendal Karnovs Forlag fra danske Thompsen, som leverte tunge trebindsverk med Lovkommentar. Disse ble raskt konvertert til et digitalt produkt som ble en stor suksess og solgte 500 lisnenser på CD-ROM i 1998. Etter hvert byttet også det voksende barnet navn til Rettsdata – et navn som storesøster på den tiden, Lovdata, viste lite begeistring for.
Neste store oppkjøpsrunde var i 2005, hvor både det konkurrerende EasyFind og Praktisk Juss ble kjøpt. Disse to oppkjøpene la grunnlaget for den raskeste veksten i Rettsdatas historie, hvor produktene fra EasyFind supplerte med faglig bredde, mens Praktisk Juss var et kvantesprang inn i forenklingen av juridisk problemløsning med maler og verktøy.
I 2006 ble Rettsdata Total lansert, med en ny og bedre tilpasset forretningsmodell som gjorde at selv om kundene i snitt betalte mer, var de mer fornøyd.
Samtidig startet avviklingen av en rekke produkter. Statens personalhåndbok var blitt gratis på nett, og det samme gjaldt internkontrollregelverket. Skole og Helse var markeder som var på vei ned, Fagbevegelsens Elektroniske bibliotek forsvant, og Revisjonsmarkedet gikk til en raskt voksende konkurrent. Som motvekt ble det skapt ny vekst innen advokat- og juristsektoren, og da Rettsdata fylte 20 år i 2011, var forlaget endelig lønnsomt. Tiden som «Start-up» var forbi.
En annen viktig suksess har vært digitale bøker i produktet Rettsdata Faglitteratur. Det har stor betydning for fagbokmarkedet, siden det inneholder titler fra mange forlag, blant annet Fagbokforlaget og Cappelen Damm, i tillegg til GAs bøker. Produktet holder titler i live i lang tid etter at de har solgt ut som bok og gir viktige inntekter for forfattere og forlag.
Til tross for en 25-år lang historie har GR kun hatt fire ledere i årenes løp: Torger Andersen var gründer og leder av indexData fra 1991 til 2002. Han fortsatte videre i selskapet fram til 2010, men Marianne Thorsrud Haupberg var leder i perioden 2002 til 2005. Da hun sluttet ble Rettsdata etablert som en del av Gyldendal Akademisk under Fredrik Nissen. Rettsdata ble skilt ut fra Akademisk i 2008 og Kristian Skeie har vært leder siden.
Jeg vil på vegne av alle i GNF gratulere Gyldendal Rettsdata med jubileet, og kan fastslå at vi gleder oss til fortsettelsen!
Arne.