Jeg tror på ytringsfrihet og uredd lytting, sa Arundhati Roy til Dagens Nyheter da hun ble spurt hvorfor hun ikke boikottet Göteborgmessen i forrige uke slik mange andre forfattere gjorde. «Jeg vil nødig overlate denne arenaen til Nya Tider og desslike».
Jeg er så til de grader enig med Roy.
Bokmessen i Göteborg er den største i Norden med sine 110.000 besøkende. Den er av en annen støpning enn Frankfurtmessen, som først og fremst er en bransjemesse. Det er en arena for alle – og bør kunne tåle at det høyreradikale tidsskriftet Nya Tider får stille med stand på lik linje med andre. Jeg synes ikke at vi skal flykte fra arenaer der slike aktører opptrer, men heller vise vår meningsmotstand. Der og da. Her og nå. I skrift og i tale.
«Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem,» skal Voltaire ha sagt. Den internasjonale Forleggerforeningen (IPA) har betimelig nok presentert den aller første ytringsfrihetsprisen kalt Prix Voltaire på årets messe. Den ble delt mellom Turhan Günay (forlegger hos Cumhuriyet) og forlagshuset Evrensel. Kristenn Einarsson, leder av IPAs ytringsfrihetskomité overrakte prisen. Og Gyldendal Norsk Forlag er en av flere sponsorer av denne prisen.
Men årets bokmesse var for vår del også preget av god, gammel «business as usual». Vi hadde kollegaer fra flere redaksjonen på plass, og alle forsikrer om at Göteborgmessen er en viktig møteplass for oss. Her møter vi forlag og agenter, deltar på seminarer og debatter. Bare oversattredaksjonens tre medarbeidere fullførte hele 61 møter på to dager.
Jeg er stolt av bidraget vårt på messen, det gode forlagsarbeidet vi utøver, og vårt implisitte og eksplisitte bidrag til ytringsfriheten. Dette arbeidet vil ingen ende ta, og vi gir oss aldri!
God helg,
Arne