Mona Roxrud, hva f—n jobber du med?

At du gjør en veldig viktig jobb, Mona, er det ingen tvil om. Slik jeg ser det bidrar du positivt til GNF på tre viktige områder:

Du introduserer Gyldendal til framtidas lesere. Gjennom dine mange Åpent hus-arrangementer sørger du for at barn med sine foreldre får et fysisk forhold til forlagshuset. Dette arbeidet kan ikke overvurderes og jeg skulle gjerne visst hvor mange folk du har dratt inn hit hvert år. *vi regner oss frem til et hodetall litt lengre ut i blogginnlegget.

Du bidrar til lesing. Vi skal ikke ta lesing og leseglede for gitt. Vi er usikre og forskningen har ikke konkludert, men mye tyder på at barns lesevaner endrer seg. Det er mulig de leser mer fragmenterte tekster og mindre sammenhengende, lengre tekster. Ditt arbeid er en sterk motkraft til den tendensen.

Og til slutt synes jeg du gjør en viktig markedsføringsjobb for merkevarene i GBU. Hva hadde Brillebjørn eller Detektivbyrå nr 2 vært uten disse arrangementene? Det å ha personlig kontakt med leserne gjør noe med både leserne og forfatterne. Jeg tror det bidrar til også til å gjøre disse bøkene bedre på sikt.

Dessuten var du en av de første som på ordentlig jobbet på tvers av avdelings- og etasjeskiller i huset, før dette ble et fokusområde for oss. Du utgjør et kraftig bindeledd mellom GU og GBU med skolebesøk og flere samarbeidsprosjekter.

Og etter denne lange introduksjonen må jeg få spørre: Hva er det med denne jobben som gjør at du tilsynelatende liker den så godt? For det ser ut som om du trives!

På de største arrangementene får jeg selv masse energi. Når det står lange køer med unger og foreldre langt nedover Universitetsgata og jeg får møte ivrige gjester, da kjenner jeg at jeg brenner for jobben min. Sist lørdag sto det mellom sju og åtte hundre mennesker utenfor dørene i to omganger – kl. 12 og kl. 14. Jeg tør påstå at vi kunne kjørt 3-4 forestillinger. Men vi har lenge innsett at for lørdagens målgruppe, altså 2-3-åringer, er Peppa gris det samme som Beatles var for tenåringer på 60-tallet.

Du har ganske utradisjonell arbeidstider?

Ja, jeg kan kjenne på at jeg ikke er 30 år gammel lenger. Men vi kan bare kjøre disse arrangementene på lørdager. Noen ganger må man intensivere helgavslapningen på søndager.

Men bevares, jeg har mange arrangementer i vanlig arbeidstid også. Vi har ca. 30 arrangementer med skoleklasser i året. Og så er det andre arrangementer på kveldstid med tema som strikking og friluftsliv i tillegg. Og Barnebokfestivalen, da. Kan ikke glemme den.

Så hvis vi regner på dette sørger du for at ca. *15000 blir kjent med Gyldendalhuset og gyldendalbøker hvert eneste år. Hvor lenge har du hatt den jobben?

I ca. 5 år. Jeg begynte som vikar i markedsavdelingen og før det jobbet jeg innen bokhandelen.

Hva er du flink til som du ikke har bruk for i denne jobben?

Kjøre traktor! Jeg er jo odelsjente og faren min ville at jeg skulle overta gården, noe som ikke passet for meg. Men jeg har kjørt traktør i alle år, og har masse erfaring med pløying, harving og slådding, ja. Gården ligger utenfor Drøbak og min yngre søster er lykkelig bonde der i dag.

Et av de arrangementene dine som illustrerer Gyldendal på sitt beste, synes jeg, var i fjor på denne tiden da lanseringen av Stoltenberg-biografien ble avholdt i Hamsunsalen samtidig som det var et Peppa gris-arrangement i Ibsenhallen. Synet av Generalsekretæren i Nato som måtte skritte over unger for å komme seg til toalettet var fantastisk.  Det er veldig viktig at huset blir verdsatt og brukt av alle generasjoner. Har du forresten et uoppfylt drøm med denne jobben?

Det må være å få til vellykkede ungdomsarrangementer. Det er en krevende målgruppe, men det hadde vært stas om Gyldendalhuset også kunne være et attraktivt sted for dem.

Det gleder jeg meg til! Takk for praten Mona,

God helg,

Arne