Mer hjemmetid betyr mer lesetid

Vi går mot en annen jul enn vi hadde tenkt. Regjeringen har bedt oss om å begrense våre sosiale kontaktflater igjen, noe som medfører en noe roligere feiring enn enkelte hadde tenkt seg. Men det er heldigvis ingen begrensning på hvor mange bøker vi kan lese når julefreden senker seg.

«Bøker er hele mitt liv. Jeg leser så jeg blir svimmel og glemmer tid og sted. Å lese en god bok er den største lykke på jord,» sa en av våre forgjengere, Brikt Jensen. Og med den imponerende bredden i boktilbudet fra Gyldendal i år, kan vi alle søke leselykken som vår tidligere administrerende direktør beskrev for flere tiår siden.

Her er mine anbefalinger:

Gyldendal ønsker å berike, underholde og utdanne det norske folk. Og Ekko: Et essay om algoritmer og begjær av Lena Lindgren, gjør alle tre på en gang. Betraktningsmåten, språket og ikke minst research-arbeidet i denne boken er fremragende, og gjør at boken blir både tankevekkende og samfunnsviktig. Brageprisvinner er den også.

Dersom du sliter med å komme i julestemning kan jeg varmt anbefale Stargate av Ingvild Rishøi. Denne lille boka med sin tidsriktige innpakning viser hvor relevant det magiske og universelle julebudskapet er også i dagens Forskjells-Norge. Selv leste jeg med tårer i øyekroken på toget fra Nationaltheatret hjem fra jobben en dag, og fikk konstatert at det synaptiske systemet i hjernen min funger utmerket, takk.

Hvis du er som meg og elsker historiske romaner, bør du kaste deg over Jeg grunnla de forente stater av Hilde Susan Jægtnes. Denne boken fra Tiden har fått fantastisk omtale som både engasjerende og innovativ. Den ble nominert til Brageprisen i høst, og er nå nominert til P2-lytternes romanpris.

Og ingen evner å skildre en by så fint som Gunnar Staalesen gjør i 2020. Post Festum. Man trenger slett ikke være bergenser for å verdsette denne flotte romanen, som byr på både Varg Veum og Isdalskvinnen, i tillegg til et imponerende persongalleri fra de foregående bøkene. Boken er en frittstående fortsettelse av Staalesens romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre. Intet mindre.

Om du heller vil geleides med varsomhet og teft i det indre landskapet til et menneske, anbefaler jeg Øyeblikk for evigheten fra Kolon. Kjersti Anfinnsens andre roman om den pensjonerte kirurgen Birgitte Solheim omtales som reflektert, modig og vemodig av Janneken Øverland i Klassekampen. Den forrige boken, De siste kjærtegn, ble svært godt mottatt i 2019, og det er en glede å møte Birgitte igjen idet hun går mot slutten av livet.

For krimentusiasten anbefaler jeg Anne Holts Det ellevte manus. Den er smart, tidsaktuell midt i en pandemi, og harselerer med vår bransje. Og jeg mener at Hanne Wilhelmsen er en av norsk krims beste protagonister.

Har du barn i huset anbefaler jeg både Uppsa, «årets klokeste høytlesningsbok», og Å ri på enhjørninger. Begge disse tar utgangspunkt i tunge temaer, men de fortelles med en varme og innsikt, og med en omtanke for målgruppen, som er helt fabelaktig. Du verden, så heldig vi er med slike formidlere!

Til slutt vil jeg minne om Jan Grues Hvis jeg faller. Forfatterens mottagelse i USA og England har vært en av årets litterære begivenheter. Årets utgivelse er en «råsterk bok om sårbarhet», og har dessuten vunnet årets P.O. Enquists pris.

Jeg håper mine leseråd går hardt ut over friekskvoten, og bidrar til at ARK-butikkene får enda mer besøk.

God lesing og god helg,

Arne