Det er alltid en utfordring å være nyansatt i en bedrift. Men å være nyansatt midt i en pandemi der alle jobber hjemmefra må være i overkant spennende. Derfor fikk jeg lyst til å snakke med vår ferske jussredaktør, Lisbeth Sefaniassen Eide, om hvordan hun har opplevd disse første arbeidsukene i Gyldendal.
Lisbeth, du har en imponerende karriere bak deg selv om du så vidt har rukket å bli 33 år. Du kom til oss 1. mars fra OBOS eiendomsforvaltning der du var juridisk rådgiver. Og før det var du advokat for Hammervoll Pind og advokatfullmektig ved Sandvika advokatkontor. Hvordan opplevde du overgangen til forlagsbransjen?
Jeg var jo heldig å få sju hele arbeidsdager i Gyldendalhuset før vi ble sendt hjem, og fikk dermed møte mange av mine nye kollegaer ansikt til ansikt. Men selv om jeg, og de to andre nyansatte redaktørene i min avdeling i Gyldendal Akademisk, fikk en del opplæring de første dagene, har vi likevel hatt behov for ytterligere opplæring via Teams. Vår redaksjonssjef, Vibeke Høegh-Omdal, har virkelig vært til stor hjelp med tilrettelegging og oppfølging.
Kan du si noe om hva du har lært så langt?
Jeg synes jeg lærer noe nytt hver eneste dag, jeg. Vi var jo tre nyansatte jussredaktører som startet i forrige måned, og vi har hatt glede av å utveksle erfaringer og hjelpe hverandre. Vi er blitt et eget team i Teams.
For min del blir det veldig mye «learning by doing». Jeg jobber både med allerede antatte manus mot innspurten til semesterstart, og vurderer nye prosjekter til akkvisisjon. Det har vært en bratt læringskurve å sette seg inn i forlagsbransjen, samtidig som jeg føler at min bakgrunn er til hjelp når det gjelder å få øye på nye rettsområder som er relevante for studenter og profesjonen. Jeg hadde ansvar for traineeordningen for jusstudenter ved advokatkontorene der jeg jobbet.
Det virker som om du får god bruk for kompetansen din! Kan du fortelle litt mer om hvordan du jobber hjemmefra med prosjektene dine? Og kanskje nevne et prosjekt som opptar deg mye for tiden?
Som sagt er Teams nyttig når det gjelder møter og opplæring, men det fungerer også utmerket når det gjelder dokumentdeling. På denne måten kan flere av oss jobbe med samme prosjekt. Nå for tiden jobber jeg mest med revideringen av Lærerbok i Merverdiavgift som skal ferdigstilles til høsten. Det er spennende å samarbeide både med våre forfattere og samtidig bli kjent med Gyldendals tekstavdeling fra hjemmekontoret.
Det virker nesten som om du står midt i en videreutvikling av redaktørrollen. Tradisjonelt har den vært preget av soloprosjekter der hver redaktør kommuniserer med «sine» forfattere. Du beskriver en mer kollaborativ arbeidsmåte som har vokst frem i disse ukene. Hvordan tror du koronaepidemien har påvirket høyere utdanning?
Jeg har snakket med noen studenter og fått inntrykk av at utdanningsinstitusjonene har snudd seg rundt i raskt tempo når det gjelder å tilby alternative, digitale løsninger. Jeg har inntrykk av at de aller fleste får nok bistand til å gjennomføre studieløpet, og at de føler seg forberedt til eksamen.
Jeg er imponert over din offensivitet og vilje, Lisbeth. Enhver nyansatt bidrar jo med et friskt blikk på våre arbeidsmetoder og vi har alle godt av å lytte til deg og andre nye gyldendøler. Til slutt må jeg nesten spørre deg: Har du noen talenter du ikke får bruk for i din nye jobb som jussredaktør?
Jeg er faktisk veldig glad i å danse. Spesielt salsadansing.
Da kan jeg glede deg ved å fortelle at det finnes en gruppe i Gyldendal Litteratur som også bruker tid på salsadansing. Forhåpentligvis får du møte både de og resten av dine kollegaer i Gyldendalhuset in real life om ikke alt for lenge.
Takk for innsatsen så langt. God helg,
Arne