I dag (27.4.2020) flagger vi på halv stang for Lars Bucher Johannessen, som var sjef for Kunnskapsforlaget og primus motor for utviklingen av Store Norske Leksikon i de viktige årene 1975 – 1995.
Bucher Johannessen var født i 1929, utdannet siviløkonom med eksamen fra Norges Handelshøyskole i 1954, og han var bergenser. Det siste var nok ikke helt uten betydning for ansettelsen av ham som salgsdirektør i Gyldendal i 1969. I Bergen hadde han nemlig vært klassekamerat med de to Gyldendal-sjefene som ansatte ham, administrerende direktør Brikt Jensen og hans høyre hånd Nils Kåre Jakobsen (som også ble adm.dir. i forlaget fra 1990 til 1995).
Om det også var viktig for disse hvor de hentet ham fra, er jeg ikke så sikker på, men det er en pussig tilfeldighet at både Bucher Johannessen og Bokklubb-kjempen Knut Giæver kom til bokbransjen fra jobber i Freia, hvor Bucher var marketingsjef fra 1965. De ble begge beskyldt for å ville «selge bøker som om det var sjokolade», men sannheten er jo at dette er to av de (i positiv forstand) beste selgerne bokbransjen har sett.
I 1975 ble Bucher Johannessen ansatt som administrerende direktør for det nystartede Kunnskapsforlaget, felles eid av Gyldendal og Aschehoug, med hovedoppdrag å slå sammen og videreutvikle de to forlagenes leksikon til Store Norske Leksikon. Her ble Bucher på post til han gikk av med pensjon ved 20-årsjubileet i 1995.
Da kunne han se tilbake på et livsverk som må betraktes som et stykke fascinerende forlagshistorie. I hans periode utviklet leksikonet seg både til en økonomisk suksess og til en verdifull kunnskapsbase for nasjonen Norge. Deretter ble det, på godt og vondt, truffet midtskips av digitaliseringen. En CD-rom-versjon av leksikonet ble lansert til jubileet da Bucher gikk av, men for å gjøre en lang historie kort, så har det jo vist seg umulig å konkurrere kommersielt med wikipedia. Det kvalitetssikrede innholdet i Store Norske derimot, har vist seg å være så verdifullt at leksikonet i dag drives videre som gratis nettressurs finansiert av norske universiteter og institusjoner.
Og det tenker jeg er mer enn en fjær i hatten for en forlagsmann som vi i dag minnes med både respekt og beundring, og som mange av oss også husker som en uvanlig vennlig, utadvendt og pågangsvillig mann.
Arne