Kuraterte klassikere

Dersom du googler ordet klassiker står det at det er et kunstverk av en viss alder som er banebrytende og verd å huske, eller en framstående forfatter eller kunstner som har skapt verker av varig verdi.

Og nettopp litterære kunstverk som er verdt å huske – og verdt å lese – har Gyldendal i rikt monn. Utfordringen er hvordan velge for gjenutgivelse enkelttitler og -forfatterskap fra den fantastiske kulturarven vi sitter på.

For vi er så heldige at rammebetingelsene for bokutgivelser i Norge muliggjør utgivelser av verk som slett ikke er nye, og som enkelte ganger er ukjente for mange. Ta for eksempel denne månedens utgivelse i serien Gyldendals moderne klassikere: Veggen av østeriske Marlen Haushofer. Romanen ble utgitt på originalspråket allerede i 1963.

Hos oss i Gyldendal har den inngått i Vita-serien i 1994, Gyldendals små grå i 2003 og nå i oversattredaksjonens moderne klassikere. Denne dystopiske romanen handler om å leve i isolasjon, har et dypt miljøpolitisk budskap, og viser stor innsikt i kvinnens indre liv. Fortellingen om kvinnen som må finne meningen med et karanteneliv alene på en hytte i alpene omgitt av en glassvegg, har begeistret lesere i snart seks tiår.

Ble du nysgjerrig nå? Det håper jeg. For våre medarbeidere i oversattredaksjonen kuraterer denne serien ut fra litterære kvaliteter, men også med tanke på hva som er relevant for vår tid. De graver i skattekammeret og finner frem til de skjulte leseropplevelsene som de mener kan begeistre en ny generasjon.

Kjenn deres besøkelsestid, kjære venner. Les Veggen, og gjerne også Kvalmen av Jean Paul Sartre, som er utgitt i ny norsk oversettelse i samme serie denne måneden. Fortellinger som disse gjør at vi opplever vår egen samtid på en mer nyansert, fascinerende og begripelig måte.

God Kompetansefredag, og etter hvert god lesehelg,

Arne