Kryss fingrene for … Lesetid!

Nei, det er ikke en flåsete selvfølgelighet skrevet av en forlegger med for få temaer på bloggeblokka. Lesetid er nemlig et nytt merkevarekonsept som lanseres av oversattredaksjonen i GL rett over nyttår.

Opplegget går ut på å utgi en liste på 10-12 bøker i året til en bestemt målgruppe: Storlesende kvinner som ønsker oppslukende, plottdrevende romaner der man gjerne lærer noe nytt – om fjerne kulturer eller svunne tidsepoker. Og før du mumler Chick-lit for deg selv, la meg slå fast at dette er ikke kiosklitteratur. Her handler det om KK: kommersiell kvalitet. Noe Gyldendal for øvrig har en stolt og gammel tradisjon for å dyrke.

Det var Harald Grieg selv som sa på 30-tallet at fremtidens leser var en kvinne, og det skulle vise seg at denne målgruppen skulle bli en «Sareptas krukke» for Gyldendal. Riktignok henspiller denne metaforen (hentet fra Nils Kåre Jacobsens En forlegger og hans hus) til Gyldendal-ukebladet Alle Kvinner som først ble utgitt i 1938. Men han hadde definitivt rett i at fremtidens leser var hunnkjønn. Og året etter lanseringen av Alle Kvinner oversatte Gyldendal Daphne du Mauriers Rebecca. Som solgte i over 3 millioner eksemplarer på verdensbasis, og som fortsatt er i trykk.

Redaktør Kjersti Herland Johnsen skriver følgende i sitt forord til konseptet: «En Lesetid-bok er en bok som byr på underholdning og alvor.  Det er en bok som viser deg verden, som skaper gjenkjennelse, men også viser deg noe nytt og overraskende. Først og fremst er det en bok som tar deg med til et sted der du vil være.» Komplekse temaer fra fjerne verdensdeler som ellers ville blitt lest som sakprosa er altså ingen hindring. Men her står altså romanen i sentrum.

Konseptet lanseres den 11. januar, og en ny bok presenteres hver måned gjennom flere kanaler: Facebook, bokblogg og ikke minst på forskjellige arrangementer rundt omkring i Norge. Lesetid skal gjøre det lett for lesere å treffe forfattere, og skal skape virtuelle og helt konkrete rom der man kan møtes og snakkes om bøker.

Først ute er den allerede populære Katherine Webb med boken Skjulestedene, og nykommeren Jennifer Ryan med Damekoret.

Men lesetid er også en tilstand, et sted å stenge hverdagen ute. Det kan vi saktens alle trenge. Jeg ønsker alt godt til Kjersti og resten av oversattredaksjonen og krysser fingrene for konseptet Lesetid.

God helg,

Arne