For en forferdelig lang og ubehagelig uke dette har vært. Russlands krig mot Ukraina påvirker oss kollektivt og som enkeltmennesker, og vi kan alle føle på både maktesløshet og tiltakstrang.
Verdensorganisasjoner, nasjoner og internasjonale konsern innfører sanksjoner mot Russland, Norge opphever en 60-år lang praksis ved å sende våpen til Ukraina, og kulturboikott av russiske kunstnere og utøvere sprer seg til stadig flere land og institusjoner. Det siste kan ha en problematisk side fordi slike sanksjoner ikke bare rammer offentlig kontrollerte institusjoner, men også enkeltmennesker og ytringer som er i opposisjon til invasjonen av Ukraina.
Så hva gjør vi i Gyldendal i denne situasjonen?
For det første støtter vi vår samarbeidspartner Røde Kors i deres humanitære arbeid i Ukraina. Titusenvis er på flukt, først og fremst inne i landet, men også ut av landet. Røde Kors mobiliserer penger, personell og nødhjelp og gir akutt helsehjelp, mat, vann, varme og beskyttelse til de som er rammet av krigen. Gyldendal har denne uken gitt et større pengebeløp for å bidra til dette viktige arbeidet.
Sammen med Røde Kors bidrar vi også til at barn og ungdom får innsikt i denne ekstraordinære situasjonen. Det er utarbeidet undervisningsopplegg forankret i fagfornyelsen med humanitært fokus som en hjelp for lærere til å ramme inn samtaler om krigen i Ukraina. Dette opplegget lenkes inn i Skolestudio fra Røde Kors.
Ingen av våre produksjoner foregår i Russland eller i Ukraina. Likevel har vi kontakt med forleggere og agenter som forvalter rettigheter til norske forfattere i disse landene. Eksportutvalget i Forleggerforeningen har tatt en avgjørelse om å fryse all aktivitet i Russland, men å opprettholde dialog. Gyldendals forfattere vil selvfølgelig informeres om situasjonen rundt deres titler.
Den europeiske forleggerforeningen (FEP) fordømmer Russlands angrep på Ukraina. Sammen med de øvrige internasjonale forleggerforeningene stiller Den norske Forleggerforening seg bak dette.
Bøker og lesing er en essensiell del av demokratiet, og FEP oppfordrer det Ukrainske folk til å fortsatt skrive, oversette, publisere og sørge for tilgang av bøker. Vi er enige med FEP i vår tro på litteratur som fredsbringende; noe som legger til rette for et forent og mangfoldig Europa. Jeg oppfordrer samtidig alle våre medarbeidere om å oppsøke informasjon og skaffe seg innsikt i hva som har bidratt til denne konflikten.
Ola Innset, redaktør i Vinduet, har intervjuet Geir Pollen om Russland og krigen i Ukraina. Pollen var bosatt i St. Petersburg og Moskva fra 2007 til 2020, og underviste ved russiske universiteter. I 2021 ga Gyldendal ut hans bok Volga. En russisk reise. Intervjuet kan også være en god inngang til flere titler om Russlands historie og politiske utvikling, dets forhold til naboland, og ikke minst den politiske karrieren til Vladimir Putin. På stående fot kan jeg foreslå Putin – Mannen uten ansikt av Masha Gessen, 1917 Petrograd av Helen Rappaport, og I grenseland av Morten Jentoft.
Avslutningsvis vil jeg gi ty til det noe slitte uttrykket, Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vis engasjement – bidra til pengeinnsamlinger, gå i demonstrasjonstog, inngå dialog med ukrainere og russere som bor i Norge, og gi barn trygg og begripelig informasjon om denne krisen. Det å vise engasjement er en av våre styrker her på huset. La oss bruke den styrken nå. Det hjelper.
God helg,
Arne