Kaare R. Norum (1932-2019)

Foto: Sturlason

I dag flagger vi på halv stang for Kaare Norum, som døde 22. november, 86 år gammel.

Kaare R. Norum var lege, ernæringsforsker, professor i medisin og i en periode rektor ved Universitetet i Oslo. Han var en tung fagmann som ga ut avhandlinger med titler som «Recent research on lecithin: cholesterol acyltransferase». Men han var samtidig en av våre store folkeopplysere, med en unik evne til å formidle kunnskap til folket.

For folk flest er han kanskje mest kjent som Ingrid Espelid Hovigs makker i opplysningsprogrammet Fjernsynskjøkkenet, som gikk på NRK fra 1964 til 1998 og hadde opp mot en million seere på det meste. De to ga også ut bøker sammen, for eksempel God mat: God ernæring på Gyldendal og Maten, en hjertesak på Universitetsforlaget. Alt i alt står han bak rundt regnet 300 utgivelser, blant annet var han en av hovedredaktørene for Kunnskapsforlagets store medisinske leksikon i fem bind.

Selv om Norums hovedtema var ernæring og helse, var han aktiv på en rekke andre områder. På Gyldendal ga han for eksempel ut boka Polarlegen, den fascinerende historien om hvordan Fridtjof Nansens polarlege ble narkoman under Fram-ekspedisjonen 1893-1896.

Norum var ridder av St. Olavs orden og fikk en rekke priser for forskning og formidling, og han hadde en mengde verv i norske og internasjonale organisasjoner og ernæringsfora. Han var blant annet ekspert i ernæring for Verdens helseorganisasjon, og formann i Statens ernæringsråd. Selv lærte jeg ham å kjenne i en kort periode som styreleder for Universitetsforlaget mens jeg var forlagssjef der. Han var en dynamisk personlighet med et stort engasjement, interesse- og kunnskapsfelt, og var definitivt en sentral «folkeopplyser» – ikke bare innenfor sitt eget fagfelt.

Arne