«Jeg kjenner kun et tidsfordriv, som aldri synes å trette, og det er lesning.» Sitatet er fra Roald Amundsen, som jo plantet det norske flagget på Sydpolen for nøyaktig 105 år siden. Roalds liv er for øvrig gitt en ny og spennende beskrivelse i en av årets romaner fra Tiden. Anbefales for alle som er opptatt av polarhelter og nasjonale ikoner.
Uansett: Vi kan alle som en stille oss hundre prosent bak utsagnet og være takknemlige for at andelen av befolkningen som leser bøker og andelen «storlesere» holder seg på et meget høyt nivå, mens medievirkeligheten for øvrig er i dramatisk endring. Denne trenden er enda tydeligere om vi ser lesningen i et lengre perspektiv: Siden begynnelsen av 2000-tallet har andelen boklesende nordmenn ligget stabilt på rundt 90 %.
Leserundersøkelsen for 2016 viser også at det i dag leses mer for barna enn for både to og fire år siden. Hele 78 % av de som har barn under 10 år i husstanden leser for barna daglig eller 2-3 ganger i uken.
2016 nærmer seg slutten, kjære kollega. Og for oss er hver salgsdag mot julehelgen avgjørende for GNFs og konsernets resultat. Og heldigvis leses det og kjøpes det bøker, for, som Georg Brandes så klokt sa: «å øke vår innsikt, legge av våre fordommer og bli i stadig høyere grad personligheter».
I den anledning vil jeg dele noen høyst subjektive og svært varierte anbefalinger til julelektyren. Disse bøkene har opptatt meg på ulikt vis og bidratt til at undertegnede har blitt litt klokere, hvertfall føler jeg det selv, i løpet av høsten.
Jeg har alltid kjempehøye ambisjoner om hva jeg skal få lest i julen. Nå har jeg etter hvert klart å unngå å bli skuffet om jeg ikke helt klarer å komme gjennom alle. Mine tre tips er;
Et lite liv av Hanya Yanagihara. Dette er uten tvil årets store amerikanske roman og jeg har fortsatt til gode å treffe noen som ikke er berørt av denne, dersom de kommer seg gjennom de første hundre sidene.
Oppgjør med kapitalismen av Philip Kotler. Dette er vår forfatteren fra den store markedsføringsbibelen som her har skrevet en kommentar til Tomas Pikettys store verk som kom for noen år siden. Boken kan vanskelig leses som noe annet en slags hyllest til den skandinaviske modellen. Du trenger definitivt ikke være økonom for å ha glede av denne boken.
Den talentfulle bøddelen av Olav Rokseth. Rett og slett en thriller som jeg ikke klarte å slippe, og som nok lærte meg noe.
God lesning!
Oppsummeringen av GNFåret venter jeg med til personalmøtet neste onsdag. Lykke til med innspurten både på jobb og privat. Husk at det blir jul, uansett.
God fredag
Arne