Navet i midten

Arbeidslivet er i endring og redaksjonen for ledelse, HR- og arbeidslivslitteratur i Gyldendal Akademisk ser store muligheter. Den består av redaktørene Ellen Krystad og Lilian Kongshavn, i tillegg til Fride Wiig Hoen og Kristin Alsvik Rieck. Den ene redaktøren er faktisk klubblederen i GNF og den andre har viet mesteparten av arbeidslivet sitt til, nettopp, arbeidslivslitteratur. Topp kompetanse og synergieffekter, med andre ord! Jeg tok en prat med Ellen og Lilian for å spørre hvordan denne lille avdelingen har klart å ta samtiden på pulsen.

Dere har utviklet en ny strategi for dette utgivelsesområdet og klart å få ganske mye omtale for utgivelsene deres allerede. Kom dette som en respons på endringen i arbeidslivet og -markedet?

Ellen: Vi så at det var økt fokus på tillitsvalgtutvikling både hos organisasjoner og næringsliv. Dette fordi kompleksiteten i arbeidslivet øker, og det krever en differensiert og mer spisset kompetanse.

Lilian: Samtidig tok vi virkelig innover oss at vi har så mange kollegaer med forskjellig fagkompetanse og innsikt fra mange profesjons- og studiemarkeder. Her har vi mye å hente. Vi ser for oss at vår avdeling sitter i midten, og har mulighet til å hente inn kompetanse fra flere.

Dere er altså ikke NAV, men navet i midten av Gyldendal Akademisks svært allsidige kompetanseportefølje! Da kan dere utvikle produkter og innhold som både er tidsriktig og betydningsfullt for flere. Jeg merket meg spesielt at Norge i svart, hvitt og grått av Torgny Hasås både har fått omtale i fagpressen og har ført til debatter i Klassekampen og drøftinger i Arendalsuka. Den grenser jo til sakprosa i måten den skildrer arbeidslivsforhold fra virkeligheten og retter flomlyset på svart og gråsonearbeid.

Ellen: Ja, den gir lesere av alle slag innblikk i hvordan svart og grått arbeid foregår, og ikke minst, i hvilke bransjer det er mest utbredt. Den er verdt å lese fordi den gir innsikt i hvordan vi alle kan ta bedre valg når vi kjøper produkter og tjenester. Det har også vært omtale og debatt omkring boken Faktaundersøkelser: et «hybrid konfliktvåpen» på norske arbeidsplasser. Forfatterne viser at metoden har alvorlige konsekvenser som partene i norsk arbeidsliv bør drøfte.

Vi har alle en utfordring når det gjelder det nye arbeidslivet. Har dere en bok dere vil anbefale til ledere og medarbeidere i Gyldenal?

Lilian: Boken Lederskap for bærekraftig endring av Jan Sverre Amundsen er en modell som forbedrer planlegging og gjennomføring av endringsprosesser. Veldig betimelig! Og vi kan ikke glemme Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. som jo er nyttig for både arbeidstagere og -givere. Med ny regjering blir det endringer i lovverket, og denne lille boken kommer da i sin 12. utgave.

Takk for gode råd og takk for at dere så til de grader leverer på samfunnsoppdraget vårt. Lykke til med det jeg vet er ambisiøse planer for fremtiden.

God arbeidsfri helg!

Arne