Kjære kollegaer,
Jeg har gledet meg lenge til å kunne presentere jus- og arbeidslivsredaksjonen i GR, og benyttet derfor anledningen til å snakke med redaksjonssjef Ida Kyhring. Hun leder en redaksjon som ikke får så mye intern oppmerksomhet, fordi det rett og slett går så bra. Men nettopp derfor fikk jeg lyst til å snakke litt om denne forlagsenheten og hemmeligheten bak dens suksess.
Ida, kan du fortelle litt om hvilke produkter dere utarbeider?
Redaksjonen har både analoge og digitale produkter. Hovedmarkedet vårt er mot jusstudentene på universitetene og høgskolene, samt politihøgskolen og BI. Altså pensumtitler. Dessuten utgir vi profesjonslitteratur mot jurister i den private så vel som den offentlige sektoren. Vi har dessuten stor suksess med serieforleggeriet vårt. Altså Nøtteskall-serien, Kommentar-serien og håndbøkene våre. Alle disse publiseres også som ebøker. Vi utgir også en heldigital fagbok for BI-studenter. I tillegg har vi en stor tverrfaglig portefølje som retter seg mot ledere, HR-bransjen, tillitsvalgte mfl.
I Gyldendal Rettsdatas nye plattform er jo innhold aller viktigst. Papirboka veier nødvendigvis ikke tyngst, men innholdet gjør det – uansett hvilken form det tar. Det viktigste for studenter og for profesjonsmarkedet er innhold: Mer innhold og bedre innhold, der man ikke kompromisser på kvalitet.
Det er viktig at vi får frem informasjon og litteratur om nye lover og regler så raskt som mulig, og at fagfolk finner frem, og får tilgang slik at de kan utføre sin jobb på best mulig måte. Dette er vårt samfunnsansvar, og det er spesielt viktig i en tid der profesjonene blir stadig mer spesialisert. Vi skal også være synlig i nisjemarkedet.
Og hva er nisjemarkedet for dere?
Vi utgir for eksempel en bok om taushetsplikt som behandler de grunnleggende reglene som gjelder for plikten til å avverge alvorlige lovbrudd, plikten til å varsle om at en uskyldig person er tiltalt eller domfelt, og plikten offentlige myndigheter har til å varsle om mistanke om omsorgssvikt, vold eller overgrep mot barn. Og dette er jo viktig for prester, leger, brannvesenet, barnevernet og mange andre. Slike utgivelser selger nødvendigvis ikke så godt, men de er av stor samfunnsmessig betydning.
Jeg har hørt at du innledningsvis var en noe motvillig leder, Ida. Et uvanlig utgangspunkt for en som åpenbart trives i rollen sin.
Det stemmer at jeg ikke så for meg en lederrolle. Det var rett og slett ikke viktig for meg å være sjef.
Jeg merker at du trives bedre med å utføre lederoppgavene enn å snakke om dem. Men du er et godt eksempel på at lederrollen kan inntas på flere måter og at det likevel kan vise seg å være et lykketreff. Ikke bare for deg, men for dine kollegaer. Derfor har jeg lyst til å spørre deg: hva er dine viktigste tanker om ledelse?
Etter to år i rollen er jeg jo ikke akkurat noen leder-guru, men for meg er det viktig å sette meg godt inn i, og kunne utføre, de samme oppgavene som de jeg leder. Det vil si at jeg først og fremst er redaktør, slik som de andre i redaksjonen, det er en rolle jeg har hatt både i GR og GA, i tillegg til at jeg har vært manusredaktør i GU. Jeg tror det rett og slett gir mer troverdighet når jeg skal gi råd og veiledning til mine medarbeidere, det er i alle fall nødvendig for at jeg selv skal tro på at mitt bidrag som leder har noen verdi. I tillegg tenker jeg at det er lurt å være åpen og formidle hva som skjer i for eksempel ledermøter, det er få ting som må være hemmelige. Også må man være tilstede rent fysisk og bry seg om gjengen sin.
Det hjelper selvfølgelig å ha veldig flinke folk på laget mitt som alle er glad i jobben sin. De er sterke damer med lang erfaring, og utviser stor tydelighet. Deres samlete kompetanse bidrar til at avdelingen leverer godt selv om markedet er i endring, og på tross av interne omorganiseringer.
Det er dessuten viktig å ha forventninger til sine kollegaer. Jeg liker å gi ansvar og bygge opp under hver enkelt medarbeiders selvstendighet. Det er jo veldig gøy å få til noe man ikke trodde man klarte! Også synes jeg det er en svært takknemlig oppgave å kunne skryte av mine medarbeidere til andre, det er så godt å bli sett.
Og det er ikke tilfeldig. For gode ledere er ofte heldige med laget sitt. Dessuten spiller du en viktig rolle i ledergruppa til GR, fordi du ivaretar et forleggerperspektiv.
Jeg synes jo det er utfordrende å være i mellomledernes trange rom innimellom – der ønsker og behov fra min egen avdeling må vike for beslutninger tatt over meg. Men jeg fronter et «vi» overfor ledergruppen og gjør så godt jeg kan.
Du er litteraturviter med juss i fagkretsen, du er småbarnsmor til to barn i skolealder, og har tilbragt 13 år i Gyldendal. Men si meg: har du kompetanse du ikke får brukt i jobben din?
Jeg tør påstå at jeg er en habil baker, og i disse surdeigtider vil jeg gjerne slå et slag for gjærbaksten. Jeg elsker gluten og gjær!
Da er vi to som deler den begeistringen. Har du en bok du gjerne vil anbefale?
Selv om den ikke prydes med gyldendalgrana vil jeg gjerne framsnakke Gjennom natten av Stig Sæterbakken.
Tusen takk for praten, Ida. Og lykke til med høstens arbeid i jus- og arbeidslivsredaksjonen.
God høsthelg!
Arne