Jeg var så heldig å få oppleve litt av Salto-finalen i Hamsunsalen her forleden, og jeg synes Tove Torvund var så flink som kursholder for alle lærerne i salen. Det slo meg at de fleste her på huset ikke har innsikt i dette arbeidet. Da er det betimelig å spørre både Tove og Kristian Harerud Aa, hva f—n jobber dere med?
Dere kommuniserer til lærere om våre digitale løsninger innen undervisningsforleggeriet. Hva er det viktigste dere gjør?
Tove: Det aller viktigste er du allerede inne på. Som presentatør må du være helt på hele tiden. By på deg sjøl og være personlig fra første stund, enten lokalet inneholder 3 personer eller 140.
Kristian: Vi presenterer oss alltid som en av dem. Vi er jo begge lærere i utgangspunktet, så vi kjenner til lærernes arbeidshverdag og utfordringene de møter, både med og uten digitale læringsverktøy. Når vi selv fremstår som vanlige lærere og deler egne erfaringer på godt og vondt, er det lettere for kursdeltagere å stille spørsmål.
Tove: Ja, og målet er ikke bare å gjennomføre en presentasjon, men at deltagerne alltid skal gå ut fra kurslokalet og tenke: «Dette skal jeg få til! Dette var ikke vanskelig.»
Kristian: Brukervennlighet er veldig viktig. Vi bruker mye tid på det. De må dessuten få lyst til å endre praksis. Å «lage» gode brukere er like viktig som å lage gode produkter. De tre viktigste elementene i det vi driver med er 1) infrastruktur 2) innhold, og det som ofte er litt underkommunisert: 3) lærerens kompetanse. Man må føle seg trygg nok.
Disse møtene fungerer også som en tilbakemeldingsmekanisme, og styrer produktutviklingen, som du jo også er en del av?
Tove. Ja, som redaktør for Smart Tavle kan jeg bekrefte det. Kommunikasjonen går begge veier. Vi får signaler hele tiden på hvor forbedringspotensialet ligger – og vi kjenner når vi treffer. Disse møtene er med på å bidra til videre utvikling av våre digitale verktøy.
Men si meg: hjelper det å være Hallingdøl?
Tove: Ja, dialekt hjelper, og det hjelper å være over 50 år gammel. Det handler om å sette til side forventingen om det store forlaget Gyldendal.
Dere ser ut som to mennesker som trives over gjennomsnitt i jobben sin. Hva kommer det av?
Tove: Man kan ofte oppleve den deilige følelsen, et sukk gjennom salen, der det går opp for brukerne at dette skjønner de, og dette vil de være med på.
Kristian: Vi har jo også et stort apparat bak oss som gjør arbeidet vårt så takknemlig: markedsavdelingen, redaksjonen, utviklere og ikke minst forfatterne, er alle med på å gjøre det moro å presentere Gyldendals digitale læringsressurser.
Tove: Og så må vi jo innrømme at alt er planlagt i minste detalj. Så det er et velregissert opplegg som ligger bak selv om det ser ut som et avslappet stand-up show. Du må ha god forståelse og kjennskap for verket som ligger i bunn. Styrken vår er jo at vi ikke skiller det analoge og det digitale. Vi tenker at begge bidrar til en helhet som gir gode muligheter for læring.
Hva skjer nå som Salto-turneringen er ferdig?
Kristian: Denne uka har det vært NKUL i Trondheim, det største digitale lærerstevnet i Norge. Det er 200 påmeldte lærere og beslutningstagere på et av møtene der jeg skal snakke om adaptiv læring og Multi Smart Øving. NKUL er en viktig arena å være til stede på, for her møter vi det digitale skolenorge.
Hva slags unyttig kompetanse har dere?
Kristian: Jeg kan snakke flytende spansk, men bare når jeg har litt promille. Bakgrunnen for dette er et helt år tilbrakt som ryggsekkturist i Sør-Amerika. Det var nok litt promille involvert i opplæringsfasen også.
Tove: Og jeg er skikkelig god på å mjølke kyr takket være fire-fem somre som budeie på Haugastøl. Verdens beste sommerjobb!
Kristian: Haha, kompetanse på ku har jo i grunnen alle vi Hallinger …
Takk for prat, begeistring og entusiasme til dere begge
– og god helg til resten av Gyldendalhuset!