Dere som kjenner meg vet at det er to ting jeg blir vilt begeistret for: utvikling av innovative produkter og tjenester som positivt påvirker folks liv, og samarbeid på tvers av våre virksomheter i Gyldendal. Og nå får jeg anledning til å skrive litt om begge to samtidig:
Jeg tok en prat med GA-veteranen Beate Molander, som er markedsansvarlig for konseptet Hjelpehånda. Nylig vant Gyldendal en stor anbudskonkurranse hos Helsedirektoratet der de har kjøpt bruksrettighetene til Hjelpehånda i Norge. Dette er stort! Dermed blir spillet etter hvert gratis tilgjengelig på ung.no, og skoler, skolehelsetjenester, ungdommer, helsesykepleiere, psykologer, BUP-er, BVT-tjenester, foreldre og alle som vil kan bruke dette unike verktøyet.
Men for nyansatte og andre som ikke er innforstått med Hjelpehånda, kan du forklare hva det går ut på, Beate?
Hjelpehånda er en videreutvikling av Psykologisk førstehjelp, utviklet av psykologspesialist Solfrid Raknes i 2010. For noen år siden søkte vi midler hos Innovasjon Norge og utviklet en spill-app sammen med Attensi som ble brukt til å hjelpe Syriske flyktninger som slet med emosjonelle utfordringer. Parallelt lagde vi spillet i en nettbasert løsning på norsk til ungdom mellom 13-20 år. Det er denne Helsedirektoratet har kjøpt rettighetene til. Den kan brukes både som ren selvhjelp, veiledet selvhjelp, som et verktøy i livsmestring og folkehelse i skolen så vel som et av helse/støtte-tjenestens digitale tilbud.
Men det er viktig å presisere at dette er et spill for ungdom. Det skal være gøy også. Temaene er alvorlige (mobbing, kroppspress, kjærlighetssorg, prestasjonsangst, ensomhet), men spillet går ut på å hjelpe en venn med å mestre disse utfordringene. Jeg hadde selv en gjeng med 17-årige gutter som villig satt og spilte Hjelpehånda og prata om følelser. Det var stort.
Jeg vet at det har ligget nitid arbeid fra GA i både å utvikle tjenesten og å lage et fantastisk anbud. Kan du fortelle litt om sistnevnte? Var det krevende?
Ja, det får man si. Men her fikk vi kjempegod hjelp av andre på huset som hadde erfaring med slikt arbeid. Jeg vil derfor benytte anledningen til å takke Hans Christian Almendingen fra Tibet-teamet, Ragne Ågnes Hansmoen og Kim Verner Soldal fra ASA, og selvfølgelig Liv Blom-Stokstad som leder GA. Det var et svært lærerikt samarbeid, og vi kom jo seirende ut av det. Hjelpehånda-spillet blir nå gratis tilgjengelig for alle.
Og det kommer i grevens tid nå som ungdom sliter mer enn noen gang med effektene av koronatiltakene. Når lanseres det?
Alle kan gå inn og prøve spillet selv på Gyldendals nettsider. Men felleslanseringen fra Helsedirektoratet blir i august.
Takk for praten, Beate. Dette er et vakkert eksempel på hvordan Gyldendal kan bidra positivt til å gjøre en forskjell i enkeltmenneskers liv.
God helg!
Arne