I dag flagger vi på halv stang på Sehesteds plass til minne om tidligere gyldendalredaktør Helge Vold, som døde 9. desember. Helge var bror av poeten Jan-Erik Vold og jobbet i Gyldendal i 35 år fra 1969. Her kan du lese Geir Morks nekrolog om Helge.
HELGE VOLD
Helge Vold døde fredag 9.desember 75 år gammel.
I Helge Volds muntlige tale kunne vi livet ut høre sporene fra barndomsår i Kristiansund. Artium tok Helge Vold på en av sin samtids fineste dannelsesinstitusjoner, landsgymnaset på Eidsvoll. Studier ved Universitetet i Oslo ble fullført med en Cand.philol-grad etter en avhandling om dikteren Nordahl Grieg.
I 1969 ble Helge Vold ansatt som forlagsredaktør i Gyldendal. Han fikk sammen med legenden Sigmund Hoftun ansvaret for billigbokseriene Lanterne og Fakkel. Her ble den litterære kanon formidlet og ny teori om samfunnet og mennesket introdusert. Seriene ble formative for en hel generasjon av nye lesere. Ut på 70-tallet fikk Helge Vold konsentrere seg om arbeidet som redaktør for sakprosa. Han så sikkert etter potensialet i prosjektene og strakk seg langt sammen med forfatterne for å realisere dette. Som presis filolog arbeidet han også årvåkent for å forbedre manusene på mikronivå. Gjennom 35 gode arbeidsår ble Helge Vold en eminent forlagsredaktør og en skattet gyldendøl.
I sin omgang med kolleger og forfattere utøvde Helge Vold noe så sjeldent som varm ironi. Med sin lune form kom han vel ut av det med forfattere i spennet fra Harald Heide Steen til Kjell Fjørtoft. Da et team fra Universitetet i Tromsø på slutten av nittitallet ville gå i gang med det ambisiøse Norsk Polarhistorie, stilte de et ultimativt krav til Gyldendal. De ville ha Helge Vold som redaktør. Bakgrunnen var erfaringen fra samarbeidet med et mangehodet og viljesterkt forfatterkollektiv som ledet til det banebrytende Nordnorsk kulturhistorie i 1994. Med sine to bind ble dette en uvanlig bestselger som dertil ble belønnet med Brageprisen i klassen sakprosa. Gyldendal er stor takk skyldig til Helge Vold for hans store arbeid som forlagsredaktør. Det er i dette samarbeidet med forfatterne at grunnlaget for både den kulturelle og økonomiske kapital i et forlagshus skapes.
Som pensjonist og fri mann fortsatte Helge Vold sitt kvalitetssikre arbeid for flere forlag. Av størst betydning ble det at han fikk skrevet en biografi over sin kulturradikale åndsfelle –forfatteren Helge Krog. Dette fine arbeidet kom til å danne en symbolsk avslutning på et meningsfylt liv i bøkenes verden.
Geir Mork