I går ble den 21. Gyldendalprisen tildelt Tone Hødnebø for et eminent, etablert forfatterskap. Jeg vil derfor benytte anledningen til å gratulere Kolon forlag som har vært hennes forlagshjem i mer enn 20 år. Vi er stolte over våre litterære priser, og det er kanskje på tide å minne om at både Gyldendalprisen og Sultprisen stammer fra en 84-år gammel tradisjon, Gyldendals legat for norsk litteratur.
Grunnkapitalen i legatet kom etter et svært godt omsetningsår i 1932. I tillegg til et aksjeutbytte på 10 prosent ble det avsatt 100 000 kroner til et stipendiefond for norske forfattere. Etter eget utsagn hadde Harald Grieg drømt om dette siden hjemkjøpet av Gyldendal i 1925. Og dermed ble Gyldendals legat født, og den første prisvinneren var Olav Duun i 1934.
Legatets første styre ble oppnevnt av generalforsamlingen i 1933, og besto av Olav Thommessen, Johan Bojer, Jens Thiis, Francis Bull og Harald Grieg. Legatstyret, da som nå, velger prisvinnere kun basert på litterær kvalitet og uavhengig av utgiver. Den første prisvinneren var heller ingen gyldendalforfatter, men utgitt hos Olaf Norli.
Hvis man ser på listen over vinnere av Gyldendals legatpris, ser man at legatstyret ofte fant flere forfattere prisverdige hvert år. Mellom 1934 og 1995 mottok 110 forfattere Gyldendals legatpris. Deretter ble det bestemt at det fra Gyldendals legat for norsk litteratur skulle deles ut to priser – Sultprisen til eminente yngre forfatterskap og Gyldendalprisen for etablerte eminente forfatterskap.
Legatstyret består i dag av Kaja Schjerven Mollerin, forfatter og kritiker, Tone Selboe, professor og forfatter, Tonje Vold, førsteamanuensis og forfatter, Fredrik Wandrup, kulturjournalist og forfatter. Geir Mork er legatstyrets leder.
Dersom du vil blendes av litterære kjendiser anbefaler jeg en titt på denne oversikten. Der kan man se med all tydelighet hvilken vurderingsteft legatstyrene har utvist gjennom tidene.
Riktig god helg og vinterferie,
Arne