Går du inn for endring, blir det bråk, sa Erna Solberg en gang. Det er klart at endring skaper uro og friksjon, men min erfaring så langt er helt klart at dere Gyldendøler har stor endringsvillighet. Når jeg snakker med kolleger her på huset får jeg inntrykk av at endringen også gir arbeidslyst og -glede.
2020 blir året da Gyldendal 4.0 (også omtalt som G4) virkelig får fotfeste i våre virksomheter og, ikke minst i vår bevissthet.
Aldri før i Gyldendals snart 100-årige historie har så mange på huset brukt så mye tid på endrings- og vekstprosjekter som nå. Og jeg merker en dreining i fokus utover vi og vårt. For som Tørres sa allerede i slutten av august: Vi må virkelig forstå behovene til leserne og kundene – og være de beste til å dra nytte av denne kunnskapen. For det er det Gyldendal 4.0 handler om, at vi skal skru til organisasjonen og samarbeidsformene våre slik at vi klarer å levere enda raskere og enda mer presist på det leserne, lytterne, lærerne, studentene, juristene vil ha – slik at vi også i fremtiden oppleves som en aktør som bidrar med relevante og nyttige produkter og tjenester til en stor andel av den norske befolkningen.
Som en start på dette arbeidet har vi gjort om på styringsstrukturene. En konsekvens er at alle virksomhetene har fått skreddersydde styrer og alle har i løpet av høsten gjennomført de første styremøtene. Disse skal hovedsakelig dreie seg om endrings- og vekstprosjekter. Hvert styre består av forskjellige representanter for konsernledelsen. Møtene ledes av virksomhetslederne selv, og de setter agendaen. I 2020 skal alle virksomhetene ha styremøter tre ganger i halvåret. Det er relativt hyppig, men det er viktig at jeg og de andre konserndirektørene kan være tett på for å sørge for at beslutninger, som det er nødvendig at vi er involvert i, kan tas raskt. Vi i ledelsen må sørge for at vi ikke blir bremseklossene, for formålet med endringen er jo nettopp å sørge for høyere tempo. Vårt mål er også at beslutninger i størst mulig grad kan tas så tett på kundene som mulig.
Min egen rolle er også endret i forbindelse med Gyldendal 4.0. Jeg er nå konserndirektør for forlag og innholdsproduksjon, og operer som styreleder for Gyldendal Akademisk, Gyldendal Litteratur og Gyldendal Undervisning. Jeg har gjennom høsten reflektert over hvordan jeg nå skal utøve min rolle på en ny måte. Mitt mål er at jeg skal lytte mer enn jeg snakker, og at min rolle i stor grad handler om å fjerne hindringer for å lykkes i det arbeidet dere mener det er viktig å prioritere. Jeg skal slippe mer opp – og det er virksomhetslederne som har resultatansvaret.
Denne dreiningen betyr ikke at vi ikke skal ivareta fellesskapet vårt. Det skal vi så absolutt fortsette med å gjøre, og vi skal sørge for at vi i enda større grad drar nytte av å være et konsern. For å få til det er vi avhengige av god informasjonsflyt på tvers av virksomhetene. Her har vi helt klart et forbedringspotensial som vi akter å gjøre noe med. Vi skal bli flinkere til å dele erfaringer om både konkrete prosjekter og organisasjonsendringer, fordi jeg tror det vil gi inspirasjon, og vil bidra til å øke tempoet for vår felles utvikling. I første omgang vil intranettet fra neste uke inneholde en serie med artikler der organisasjons- og strategitiltak blir beskrevet. Og det arbeides med flere konkrete tiltak for å bedre internkommunikasjonen.
Åpenhet rundt prosesser, tiltak og endringer som gjøres er viktig – og jeg tar mer enn gjerne imot forslag til saker som dere ønsker å vite mer om.
God helg,
Arne