Etter fire måneder som administrerende direktør for ARK Bokhandel og konserndirektør i Gyldendal, er det på tide med en god prat med Gøril Joys Johnsen.
Gøril, du er fortsatt å anse som «ny», men begynner å få et godt grep om oppgavene og utfordringene både ARK og Gyldendal står ovenfor. Men la meg begynne med å si at jeg synes du er i besittelse av egenskaper jeg, før i fjor høst, ikke visste fantes i en retailer: Du er en kulturbygger i tråd med Gyldendals verdier, har en inspirerende bakgrunn fra Coop Norge der du har vært konserndirektør for Sømløse kundeopplevelser, og du trives med bedriftsutvikling i tilknytning til et samfunnsoppdrag. Og til alt overmål var din grandtante gift med Nordahl Grieg. Det var jo nesten forutbestemt at du før eller siden skulle bli gyldendøl! Kan du fortelle litt om hva som har gjort størst inntrykk på deg i møte med din nye arbeidsplass?
Jeg setter stor pris på å jobbe i Gyldendalhuset, og kan fortsatt kjenne på litt ærefrykt når jeg går inn dit. Men det som er mest slående er den gode mottagelsen jeg har fått, og alle menneskene jeg har blitt kjent med. Jeg har blitt møtt med varme, åpenhet og nysgjerrighet. Og selv om man kanskje kunne tenke seg at ARK representerte børsen, mens forlagene representerte katedralen i konsernet, har jeg ikke kjent på denne motsetningen i mitt møte med folk fra forskjellige deler av organisasjonen.
Jeg liker godt følelsen av å måtte strekke meg fordi jeg er ny. Læringskurven er alltid bratt i starten, og samtalene i lunsjen har bidratt til at jeg har kunnet sette meg inn i hva folk er opptatt av, og hvordan alt henger sammen. Dessuten har jeg følt at jeg trygt kan stille mange spørsmål, og den lille ordboken du ga meg på min første konsernledersamling kom godt med, Arne. Alle bransjer og organisasjoner har sitt stammespråk.
Du nevnte børs og katedral. Kan du fortelle om forskjeller og likheter mellom dagligvare og bokbransjen?
Jeg kjente veldig sterkt på samfunnsoppdraget i min tidligere jobb der vi ivaretok interessene til 1,9 millioner nordmenn som er medlemmer og -eiere. Verdiskapingen handlet ikke om å gjøre noen få personer rike, men å skape verdier for de mange. Og nå har jeg kommet til et bokkonsern som også har et tydelig samfunnsoppdrag overfor mange lesere, forfattere, kunder og brukere.
Jeg har klokkertro på at tydelige samfunnsoppdrag spiller på lag med det kommersielle og er en integrert del av alle vellykkete virksomheter. Dette har endret seg betraktelig de siste 10 årene. De som lykkes fremover har et tett forhold til kundene, en bærekraftig tilnærming til hele verdikjeden og et utviklende forhold til sine ansatte. Dermed blir børs og katedral ikke lenger en motsetning, men noe som i tett samspill gir organisasjonen konkurransefortrinn.
Apropos bærekraft. Du er selv sertifisert i mangfoldsledelse. Hvordan påvirker det din lederstil?
De som forstår hvordan de skal lede og videreutvikle mangfoldet i sin organisasjon vil vinne i fremtiden, det er jeg overbevist om. Mangfoldsledelse handler blant annet om å være bevisst egne, ofte svært implisitte fordommer; sørge for at folk slett ikke skal behandles likt, fordi vi er alle forskjellige; og ta innover seg at mangfold påvirker arbeidsmiljøet positivt, bidrar til innovasjon og utvikling, og øker kvaliteten på våre produkter og tjenester.
Som leder er min viktigste jobb å tilrettelegge for andre. Våre medarbeidere må ha rammebetingelser som gjør at de aktivt kan levere verdi og ta eierskap til våre strategiske mål. En god dag på jobben for meg er å sørge for at andre går hjem med en følelse av å ha bidratt positivt.
En gjenganger i slike intervjuer er spørsmålet om hvorvidt du har skjult kompetanse som du ikke får bruk for i jobben din. Har du noen talenter vi ikke vet om?
Begge mine besteforeldre var skuespillere, og jeg har faktisk spilt i Kjærlighetens komedie på Nationaltheatret som ung. Jeg har dessuten ridd mange galoppløp på Øvrevoll. Men det er en god stund siden nå.
Du verden. Jeg tror du må være den eneste jockeyen i gyldendalkonsernet, men kanskje ikke den eneste med skuespillertalent. Det siste kan jo komme godt med i mange profesjonelle sammenhenger 😊
Avslutningsvis vil jeg si at det har vært svært hyggelig å bli kjent med deg i disse fire første månedene, og at jeg gleder meg til å følge med på fortsettelsen. Tusen takk for praten og lykke til videre, Gøril.
God helg alle sammen,
Arne