Fremtiden er lys – vær ydmyk!

Denne uken deltok 30 gyldendøler på et frokostseminar og workshop som dreide seg om et helt nytt tankesett og en ny metode for prosjektutvikling. Gjesp, tenker kanskje du. Dritspennende, mener jeg. Og her skal jeg forklare hvorfor.

God, gammel prosjektutvikling gikk ut på komplisert og detaljert planlegging bak lukkede dører før et tilnærmet «perfekt» produkt ble introdusert for en bruker- eller kundegruppe. Og da fikk man vite hvorvidt man hadde lykkes eller ikke.

Lean Startup er en metode der man kan teste ut ideer underveis, være i konstant dialog med brukere, og gir rom for endring – eller til og med skroting – av et planlagt prosjekt uten at man har brukt for mange ressurser eller kastet bort for mye av medarbeidernes tid.

Det som ligger i bunnen her er en ydmykhet for hvor lite vi vet om fremtiden, og om hva kundene våre vil ha behov for. «Det er vanskelig å være ydmyk når man er så stor som jeg,» sa Mohammed Ali en gang. Jeg vil snu på det og si at det er helt nødvendig å være ydmyk når man er så stor som Gyldendal.

Et annet element som er viktig med Lean Startup er læring, eller rettere sagt, validert læring. Det vil si læring gjennom eksperimentering. Brukerne gir tilbakemelding for hvert skritt som tas i prosessen. Testing av hypoteser gjøres så tidlig som mulig og så enkelt som mulig før vi bruker mye tid og ressurser på å lage noe som ingen vil ha.

Men det betyr ikke at vi skal vende om på alle arbeidsprosesser i huset. Lean startup er for prosjekter som har høy grad av innovasjon, og hvor det er stor usikkerhet knyttet til hvordan sluttresultatet bør bli.

GA og GU er allerede i gang. Blant annet undersøker vi om kommunehelsetjenesten kan ha nytte av å bruke et adaptivt teknologi i norskopplæring for fremmedspråklige. Dette syns jeg er et kjempespennende prosjekt både metodisk og innholdsmessig.

Det er mitt håp at denne måten å drive utviklingsarbeid på også vil bidra til å endre vår måte å tenke på. Og vår måte å måle prestasjoner på. Vi må utvikle en tilnærming som gjør det effektivt og raskt å innhente informasjon slik at vi like raskt kan endre retning om nødvendig.

Best av alt synes jeg er at dette tankesettet forutsetter samarbeid på tvers av avdelinger, linjer og forlag. Kompetanse må innhentes akkurat når det trengs – uten at alle må forplikte seg til å følge hele prosjektforløpet. Dette kan bli moro og utviklende for mange.

Vil du vite mer om Lean start up? Begynn med denne lenken. http://theleanstartup.com/

God helg,

Arne