Hva er Gyldendals hemmelige fortrinn? Det fins åpenbart flere gode svar på dette spørsmålet, men det riktigste er Gyldendal Rettsdata (GR). GR er en forretningsenhet som ingen av våre konkurrenter har, og som de neppe kan klare å kopiere. Til det er det norske markedet for lite. GR er i dag et av våre helt sentrale områder både på omsetnings- og resultatlinjen.
Det er tre avgjørende årsaker til suksessen. Den ene er at vi har langsiktige og industrielt fokuserte eiere. De erkjente og aksepterte, om noe utålmodig til tider, at det tar tid å bygge opp en vellykket og nyskapende forretningsenhet. Den andre er gode oppkjøp. Inkluderingen både av indexData, Karnov Forlag, Easyfind og Praktisk Juss var viktige byggeklosser i det som i dag er GR. Den tredje og helt avgjørende årsaken er innovative, entusiastiske og profesjonelle fagfolk i alle deler av GR. Dette miljøet har gjennom aktiv og pågående prøving og feiling funnet veien gjennom et nytt og ukjent landskap med mange snubletråder.
Per i dag framstår GR som kanskje det mest kundetilpassete av alle deler av GNF. Analoge og digitale produkter supplerer hverandre godt i et totaltilbud til kresne og kvalitetsbevisste kunder. Den digitale delen av GR fungerer også som en plattform for salg av andre forlags rettigheter, som digital juridisk faglitteratur. Derfor har GR ikke bare bidratt til en økning av vår omsetning, men skapt vekst for hele bransjen. GR er også den av våre virksomheter som er mest vertikalt integrert. Det innebærer at vi alene står for alle mellomledd mellom forfatter og kunde; redigering, distribusjon, markedsføring og salg. Unntaket er deler av bokomsetningen som går via bokhandler.
Årsskiftet 2015/2016 er et veiskille i GRs historie. Rett før årsskiftet var alle eksisterende kunder over på ny plattform. Dette markerte slutten på en lang og strevsom transformasjonsprosess med store utfordringer, ikke minst for utviklingsteamet i GD. Den nye plattformen, som internt har kallenavnet «Lawsome», har et betydelig bedre grensesnitt for brukere og er lettere å administrere enn den vi forlot. Overgangen ga også en kjærkommen om noe uventet sanering og gjennomgang av vår kundeportefølje.
På denne siden av årsskiftet overførte vi våre juridiske tidsskrifter til Universitetsforlaget (UF). Dette etter en erkjennelse hos oss av at dette var et redaksjonelt område hvor vi var lillebror, dvs at vi ikke på sikt kunne tilby våre tidsskrifter og – redaksjoner et like godt tilbud som UFs tidsskriftsbase Idunn. Samtidig gir avtalen Rettsdata muligheten til å vise alle UFs justidsskrifter i Rettsdataplattformen.
Parallelt med disse to prosessene kom vi fram til en løsning som gir oss bedre kontroll over vitale rettigheter. I korthet innebærer den at vi ved nyttår kjøpte fri rettighetene til Paktisk Juss fra opphavsmannen Bent Ødegård for de neste 15 årene. Praktisk Juss tilsvarer erfaringsarkivet til et stort advokatselskap med maler, dokumenter og sjekklister m.m. og er naturlig nok et svært nyttig redskap for advokater. Dette skjedde etter godt forarbeid, og en positiv styrebehandling i ekspressfart.
Utkjøpet av rettighetene gir oss mulighet både til prisjustering på sentrale områder, mer aktiv markedsføring og en betydelig bedret konkurranseposisjon i forhold til stadig mer pågående konkurrenter utenfor forlagsbransjen. Det viktigste er nok at utkjøpet både øker motivasjonen for og utbytte av en mer offensiv forretnings- og produktutviklingstenkning i GR på dette området.
Dette arbeidet begynner med en workshop i kommende uke. Jeg ønsker GR lykke til og følger spent med på utviklingen.
Arne