GBU er inngangsporten for alle Gyldendals lesere. Generasjoner av barn begynner sine lesende liv med Ole Brumm, Peppa, Pingla eller Pym. Sånn sett skaper barn- og ungdomsforleggeriet grobunn for alle målgruppene innen skjønn- og generell, undervisning, akademisk og rettsdata. Sju dedikerte medarbeidere danner altså grunnlaget for leseglede og kompetanse som gagner resten av GNF i årtier.
Denne redaksjonen er også en av brobyggerne mellom etasjene i Gyldendalhuset. De samarbeider med Salaby-redaksjonen om innhold, og sørger for inspirerende foredragsholdere til arrangementer både i GU og GAs regi. Barne- og ungdomsbokforfattere gir innsikt og inspirasjon til barn, foreldre, lærere og andre pedagogiske fagfolk i Hamsunsalen og Ibsenhallen året rundt. I tillegg til en imponerende produksjon med 135 frontlist- og ca. 550 backlisttitler har denne redaksjonen lansert to nye konsepter i år: Lesebra og Ordfrie bøker. Begge er ment som hjelp til barn som sliter med å knekke lesekoden. Ordfrie bøker er et samarbeidsprosjekt med Leser søker bok.
De senere års utvikling innen ungdomslitteratur fikk sin start i denne redaksjonen med akkvisisjon av serien Twilight i 2007. Men selv om Gyldendal nå anses som et lokomotiv for dette forleggeriet, bar starten preg av forsiktig optimisme og is i maven. Første bok i Twilight-serien solgte beskjedne 543 eksemplarer. Den andre boka solgte 2.500. Men da filmen kom i 2009, tok det virkelig av.
Og hele veien balanserer GBU det kommersielle med det ideelle. Tidligere i vår utga redaksjonen en bok om vold i hjemmet (bildeboken Liten ) og Skoleveien, som viser med imponerende fotografier hvilke fysiske hindringer barn over hele verden er villige til å overvinne for å skaffe seg en utdannelse.
I disse dager kommer også et annet samarbeidsprosjekt med Leser søker bok som heter MENSEN, med 22 bidragsytere, der mange uttrykksformer er representert: noveller, sakprosa, fotografier, brev, dikt og tegneserier, skrevet av forfattere, bloggere, musikere og samfunnsdebattanter.
I forrige uke lanserte Vinduet sitt nummer viet Roald Dahl. Det er dessverre ikke hver dag at bøker for barn blir satt i en litteraturvitenskapelig sammenheng, men tekstene i Vinduet beviser ettertrykkelig at barnelitteratur fortjener å bli lest med analytiske briller.
I vår digitale verden med Facebook og Snapchat og dataspill og video gir GBU et imponerende bidrag til at barn og ungdom i det hele tatt fortsatt leser bøker. Lave bokpriser og høy utstyrsgrad gjør at dette er et marginknapt og krevende forleggeri.
Stor takk på vegne av oss alle for den viktige jobben dere i GBU gjør for at vi også i fremtiden har dedikerte lesere.
Ha en god fredag alle sammen!