Et brennaktuelt bærekraftsmål

I dag ønsker jeg, av brennaktuelle grunner, å gjenoppta serien om FNs bærekraftsmål, og løfter fram nr. 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner. Et viktig delmål under dette er å «sikre allmenn tilgang til informasjon og beskytte grunnleggende friheter.»

Vi befinner oss i en tid der ytringsfriheten er under press, og ordskiftet står under kryssild fra konspirasjonsteorier på den ene siden og cancel culture på den andre. Begge er en trussel mot demokratiet, og begge er et uttrykk for skepsis til legitimiteten i demokratiske institusjoner.

Å kansellere J.K. Rowling ved å trekke bøkene hennes fra biblioteker er feil. Og oppropet No Book Deal for Traitors, som skal motvirke at Trump og medlemmer av hans administrasjon får bokavtaler, og som har fått hundrevis av signaturer fra folk i den amerikanske bokbransjen, mener jeg er feil.

«Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil kjempe til min død for din rett til å si det» skrev opplysningsfilosofen Voltaire en gang på 1700-tallet. Likevel ser vi i dag at en del ytringer fra konspiratoriske hold er rett og slett farlige. Obama har sagt at konspirasjonsteorier er den største trusselen mot demokratiet. Historikeren Anne Applebaum er enig. Og vi fikk alle se og høre Thomas Seltzers brennende engasjement om nettopp dette på direktesendingen for et par uker siden.

En annen amerikansk historiker, Timothy Snyder, har sagt at det er uhyre viktig med et mangfold av uavhengige medier og en forståelse av fakta som et felles samfunnsgode. Det er så opplagt, men allikevel så sjelsettende å se fakta omtalt slik; som om det er flyktig og kan fratas oss.

Så hva kan vi gjøre med dette? Jo, to ting.

Vi må aktivt kjempe mot bevisste usannheter, forvrenging av fakta og konspirasjonsteorier som utgis for personlige eller politiske siktemål. Det beste botemiddelet mot konspirasjonsteorier er kritisk tenkning og opplæring i hvordan man kan sette et minstemål for krav til bevis.

Og debatt, dere. Vi må ønske all debatt om våre utgivelser, om våre redaksjonelle valg og vår rolle i samfunnet velkommen. Selv om det kan kjennes ubehagelig til tider. Et robust debattklima er avgjørende for ytringsfriheten. Og vår holdning skal alltid være: Bring. It. On.

Ikke fordi vi er kjepphøye, men fordi vi erkjenner at en debatt med en motpart kan heve innsikten og forståelsen for en sak, forhåpentlig på begge sider. Det gjør oss både klokere og mer empatiske.

Gyldendal har som uttalt mål å fremme ytringsfrihet ved å publisere et mangfold av stemmer og perspektiver. Vi inviterer til debatt og dyrker den offentlige diskursen. Gyldendal har som grunnholdning at meningskorridoren bør være så bred som mulig.

For min del skal jeg reflektere over disse problemstillingene mens jeg er i skiløypa i helgen. Jeg håper dere gjør det også.

Riktig god helg,

Arne