Erdogan – fra vondt til verre

I september skrev jeg her på bloggen om hvordan vi i Gyldendal deltok i Norsk og Internasjonal PEN sin aksjon for å få forfatteren Asli Erdogan løslatt fra fengsel. Siden den gang har situasjonen dessverre forverret seg, statsadvokaten i Tyrkia har nå begjært livstidsdom for Erdogan.

En rekke andre forfattere og journalister sitter også fengslet, blant annet Ahmed Altan, som vi har gitt ut fire bøker av på norsk, Ensomhetens private historie (1996), Farlige eventyr (1999), Som et sverdsår (2004) og Den lengste natten (2008).

Nå gjør vi et nytt forsøk på å få oppmerksomhet om disse sjokkerende forholdene i et land som ligger så nær oss som Tyrkia. Sammen med lederen for Norsk PEN, William Nygaard har jeg signert et åpent brev til den tyrkiske presidenten – som uten noen sammenheng for øvrig har samme etternavn som vår forfatter. Brevet står på trykk i Dagsavisen i dag, og er også gjengitt nederst i bloggen her.

Noen smiler kanskje ironisk av dette, og tenker at nå blir sikkert presidenten veldig redd og kommer til å gjeninnføre demokratiet over natten. Hvorfor bruker vi energi på ting som dette, er det ikke bare for å pynte oss med store ord?

Til det vil jeg si tvert imot: Vi må passe oss for å ende i en verden der ingen sier fra fordi de tror det ikke nytter. Og vi må ikke være så redde for de store ordene at alle de små stemmene forstummer. I de siste månedene har denne problematikken rykket ubehagelig nær, gjennom hva som nå skjer i et land som nesten er EU-medlem, og med forfattere som vi har gitt ut og som våre folk kjenner personlig (tidligere sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Janneken Øverland, har truffet Asli Erdogan flere ganger, og Eugene Schoulgin har bodd lenge i Istanbul, les hans siste roman derfra).

Det gjør meg for øvrig ikke mindre bekymret at vi samtidig har fått en president i USA som mener at protestdemonstrasjonene mot ham er betalt av mediene.

Derfor er arbeidet som PEN driver så viktig, derfor er jeg stolt av aktiviteten til Norsk PEN, og ekstra stolt av at forleggerforeningens formann Kristenn Einarsson nå går inn som leder av Den internasjonale Forleggerforenings ytringsfrihetskomité.

God fredag fra Arne

Her kan du lese brevet i norsk versjon:

Åpent brev til president Recep Tayyip Erdoğan.

I mange år har Tyrkia og Norge hatt sterke bånd; Norsk PEN og Tyrkisk PEN har et nært samarbeid, og mange tyrkiske forfattere og journalister er kjente for norske lesere.

To av dem er Aslı Erdoğan og Ahmet Altan, begge forfattere og journalister som nå blir kneblet i et politisk klima med stadig dårligere vilkår for ytringsfrihet og meningsforskjeller.

Flere bøker av Aslı Erdoğan og Ahmet Altan har blitt oversatt til norsk, og romaner som Erdoğans Steinbygningen (2009), og Altans Ensomhetens private historie (1991) er utgitt av Gyldendal. Erdoğan har, i lys av sitt store litterære talent og problemene hun har opplevd den siste tiden, blitt utnevnt til æresmedlem av Norsk PEN. Både Norsk PEN og forlaget hennes, Gyldendal, er dypt sjokkerte over nyheten om at statsadvokaten har begjært livstidsdom mot henne.

Erdoğan og Altan er en uunnværlig del av den rike veven som utgjør samtidas verdenslitteratur. I tillegg er arbeidet deres som journalister en inspirasjon for borgere til å engasjere seg aktivt i politikk. Å tvinge disse stemmene til taushet er å innrømme at regimet er så svakt at det ikke tåler motstand, ikke våger åpenhet og ikke vil beskytte sine innbyggeres fundamentale rettigheter.

Vi er svært bekymret over at Erdoğan og Altan, høyt respekterte skribenter her i Norge, har blitt sjikanert, arrestert, fengslet, mishandlet og brakt til taushet under din regjering. Vi oppfordrer deg til å følge dine internasjonale forpliktelser til å beskytte dine borgere og kunstnere, og deres rett til å ytre seg fritt. Vi utfordrer deg til å vise styrken til din regjering gjennom å ønske meningsforskjeller velkomne som en del av et sunt demokrati. Og til sist ber vi deg innstendig om å renvaske navnene til Asli Erdoğan og Ahmet Altan, og til å slutte å straffe dem for ganske enkelt å ha mot til å være uenige.

 

Med hilsen,

William Nygaard                                       Arne Magnus

Leder Norsk PEN                                      Adm.dir Gyldendal Norsk Forlag