En viktig pris

Gyldendal Litteratur og Tiden hadde hele fem nominasjoner til årets Bragepris. Selv var jeg spent til stede ved prisutdelingen, og jeg synes vi har all grunn til å feire de fantastiske titlene som ble løftet frem av juryene. Ekstra stas var det at Lena Lindgren vant sakprosa-prisen for sin fenomenale bok, Ekko. Et essay om algoritmer og begjær.

Brageprisen er den eneste store, norske bokprisen der bøkene vurderes av ulike yrkesgrupper som har bøker som fag: bokhandlere, bibliotekarer, kritikere og akademikere. Den har, siden starten i 1992, blitt en av Norges viktigste litterære priser.

Jeg har derfor behov for å løfte frem våre fem nominerte forfattere, og deres redaksjoner, for fremragende arbeid som har resultert i bøker som har begeistret både kritikere og lesere:

Ekko. Et essay om algoritmer om begjær av Lena Lindgren

Lena Lindgren fletter politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Ekko er en samtidsdiagnose og en høyttenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid.

Ekko beskrives av Bragejuryen som «spennende som en thriller. Mange har skrevet om symptomene: polarisering, skittstormer, kanselleringskultur og radikalisering. Men, færre har gått til kilden – til en teknologi som kan akselerere våre mest primitive drifter og instinkter. Det var på tide at noen gjorde dette, og Lena Lindgren har gjort det med glans. Ekko er en viktig og velskrevet bok.»

Hvis du ikke har lest denne boken ennå, gjør det nå!

Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen av Anne Bitsch

Brorskapet er fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse. Og om det tragiske drapet på unge Benjamin i 2001. Det handler om gutteliv på Oslos østkant, og en politietterforskning som kanskje ikke avdekket hele sannheten, og om sviket mot rasismens mange ofre.

Bragejuryen skriver: «Med gravejournalistens nysgjerrighet og forskerens etterrettelighet åpner Anne Bitsch en cold case-sak. … Gjennom reflekterte samfunnsanalyser argumenterer forfatteren for at drapet på Benjamin Hermansen er kjedet sammen med tidligere hendelser og ledd i et oppgjør.» Det konkluderes med at Dette er fortellinger om oss. Les den.

Sommer med Jo av Kristine Rui Slettebakken

Denne nydelige barneboken handler om venneparet Jo og Frida, som skal på hyttetur i sommerferien med farmoren og faren til Jo, som har tilbrakt tid i fengsel. Bragejuryen skriver «Det er Frida selv som forteller. Språket er lett og friskt, og romanen har en god energi og et godt driv, som vil treffe en målgruppe som det er utfordrende å skrive godt og gjenkjennelig for.»

Kjenner du en lesehest mellom ni og tretten år? Da er dette en bok som bør gis bort til jul!

Jeg grunnla De forente stater av Hilde Susan Jægtnes

Denne boken har fått så gode anmeldelser både for sin form og innhold at den ligger på leselisten min. Den handler om livet til Alexander Hamilton, en av USAs grunnleggere, og dets første finansminister. Bragejuryen skriver: «Jeg grunnla de forente stater er en veritabel pageturner, helt uavhengig av om man er interessert i amerikansk historie eller ikke. Den er en fryd å lese, og fortjener å nå ut til et stort publikum.»

Stargate. En julefortelling av Ingvild H. Rishøi

Fortellingen om to driftige barn som lever med omsorgssvikt, men også kjærlighet, på Tøyen i dagene opp mot jul, er en klassisk julefortelling fra vår egen tid.  Bragejuryen skriver: «Hver setning og hver replikkveksling er gjennomarbeidet ned til hver minste detalj, uten at energien i fortellingen forsvinner. Hver enkelt aktør i førjulsdramaet trer tydelig, men ikke endimensjonalt, frem for oss i en fortelling som både er et personlig drama og en slags samtidsdiagnose.» Et smykke av en bok, synes jeg.

Til slutt vil jeg gratulere alle våre forlagskolleger og vinnere med Brageprisene. Alle omtales i Bok365. Les omtalene og jurybegrunnelsene – og la deg inspirere til å lese!

Riktig god helg,

Arne