I disse dager er det nøyaktig ett år siden vi som en av de første bedriftene i Norge tok konsekvensene av pandemien og stengte kobberdøra. Etter at den første famlende uka var unnagjort kom vi bemerkelsesverdig raskt opp med en Teams- og hjemmekontorløsning som fungerte langt bedre enn i hvert fall jeg forventet.
I dag er vi et helt annet sted enn det vi hadde tenkt for et år siden. Vi jobber fortsatt hjemmefra, og stengte grenser, fysisk avstand, sosial isolasjon og munnbind er blitt en del av vår felles hverdag. Og for hver dag som går, tærer vi litt mer på vår kollektive sosiale kapital.
Men selv om koronaen har påvirket livskvaliteten vår i Norge, har vi igjen fått bekreftet at vi bor i et av verdens mest skjermede land, hvor vi i Gyldendals forlagsvirksomhet er blant de aller mest privilegerte. Vi har, takket være hardt arbeid, entusiasme, framtidstro og en stabil og god etterspørsel fra lesere og tjenestebrukere, kommet oss imponerende godt gjennom dette koronaåret.
Året har vært «bratt» på mange måter, også med tanke på egen læring. Vi håndterer nå digitale produksjons- og kommunikasjonsverktøy i et omfang og på en måte som det under normale omstendigheter hadde tatt mange år å innføre. Dette kvantespranget har igjen gitt oss en effektivitetsvekst og forenklet mange av våre arbeidsprosesser. Ikke minst har det gitt oss noen små, lykkelige øyeblikk preget av ny mestring i en ellers litt grå og rutinemessig, men samtidig uforutsigbar, hverdag.
Dette året har også vært et ettertrykkelig bevis på at det er vanskelig å spå framtiden. Dette gjelder både markedsutviklingen, digitaliseringen, og ikke minst hvordan denne pandemien utviklet seg.
Til tross for denne erkjennelsen drister jeg meg til to spådommer om hvordan det blir i Gyldendal om vi hopper seks måneder framover i tid:
- Pandemien vil være i en annen og mindre aggressiv fase. Vi vil igjen kunne omgås vanlig sosialt, og tjenestetilbudet innenlands vil være oppe på et «normalt» nivå igjen. Gyldendalhuset vil igjen være fylt av yrende, energiske og entusiastiske gyldendøler og våre samarbeidspartnere og våre kunder.
- Arbeidshverdagen vil ikke være den samme som vi hadde før 10. mars 2020. Rett og slett fordi vi ikke ønsker det. «Unntaksåret» har gitt oss nyttig læring og mer fleksibilitet i hverdagen, noe vi ikke vil være foruten. Å jobbe hjemmefra, eller egentlig fra hvor som helst, kommer til å være helt vanlig.
På denne ettårsmarkeringen skal vi ta inn over oss at det går mot vår: Det er lyst når arbeidsdagen starter, og ikke minst er det fortsatt dagslys når den tar slutt. Produkt- og tjenestemaskinen Gyldendal går for fullt. Mange av oss har foreldre eller besteforeldre som er blitt vaksinert. Framtiden er håpefull og løfterik.
Disse erkjennelsene gir meg motivasjon til fortsatt å bruke munnbind, tenke smittevern og akseptere at jeg får tresmak bak av å sitte i Teams-møter det meste av dagen.
Og så gleder jeg meg over tanken på å se dere alle sammen på Gyldendalhuset igjen!
Riktig god helg,
Arne