Da Gyldendal inntok Arendal

Gyldendal debuterte på Arendalsuka med et svært vellykket arrangement på onsdag. Jeg skulle ønske at dere alle hadde vært der! Men la meg i hvert fall videreformidle en liten stemningsrapport fra Norges mest omtalte debattarena denne uken:

Temaet for vårt ambisiøse arrangement (to faglige presentasjoner etterfulgt av politisk debatt og deretter underholdning) var hvordan løse de samfunnsmessige og personlige kostnadene med utenforskap.  For Gyldendal er dette et svært viktig tema fordi det rammer vår viktigste ressurs; store deler av den unge befolkningen.

Høsten 2019 møter 60 000 seksåringer opp for å starte på skolen. I dag fullfører bare tre av fire. Det vil si at 15 000 forventningsfulle barn ikke får vitnemål i 2032, og deres fremtidsutsikter i arbeidslivet reduseres betraktelig.

Frafall i skolen er det mest synlige eksempelet på utenforskap. Men også innen integrering, arbeidsliv, teknologi og blant eldre faller folk utenfor. Det har store kostnader både for de det gjelder– og for samfunnet.

Den gode nyheten er at det finnes tiltak som virker. Blant deltagerne på onsdagens arrangement var Karen Dolva, interaksjonsdesigner og CEO i No Isolation. Hun fortalte om inkluderende læringsmiljøer hvor for eksempel fraværende barn kan være til stede i klassen ved hjelp av en robot. Også tilstede var Anne-Kristin Imenes, GA-forfatter, psykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykologi, Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsrepresentant (AP), Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant (H), Ulf Andersen, statistikksjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ingeborg Malterud, spesialrådgiver NHO Arbeid og Inkludering, og Une Tangen, seniorrådgiver i KS.

Alle bidro til en svært løsningsorientert og konstruktiv dialog der mange sider av en svært komplekst samfunnsutfordring ble belyst og debatten var i liten grad var preget av partipolitiske markeringsbehov.

Aon Raza Naqvi, programleder, tekstforfatter og redaktør for Third Culture Kids, loset oss gjennom hele arrangementet og fortjener en stor takk. Og hele seansen vår ble avsluttet med det unge standuptalentet Magan Gallery fra Arendal. Han var kjempegod og «spot on» med tanke på både tema og tone. Tatt i betraktning de tallrike tilbudene i Arendalsuka til samme tid, må jeg si at det var svært godt oppmøte – og ingen av de tilhørende var i tvil om at dette arrangementet var i Gyldendals regi. Jeg ønsker derfor å rette en stor takk til alle på huset som har bidratt: Alex, Reidar, Annett, Camilla, Hege og Hanne-Mari.

Arendalsuka var bevis på at vårens Oslo Edtech Hackathon om frafall i skole og arbeidsliv ikke var noen engangsgimmick fra vår side. Det var bare begynnelsen på å skape en løsningsorientert, tverrfaglig og inkluderende arena med mål om å få kontroll med en av vår samtids – og fremtids – største utfordringer. Vi gir oss ikke, med andre ord.

Jeg håper dere gleder dere med meg.

God augusthelg,

Arne