Brev til kulturministeren

foto (v) Jon Tyson/unsplash foto (h): Stortinget

Kjære Abid

Jeg har aldri truffet deg, men oppfatter deg som både uformell og imøtekommende, og tillater meg derfor å skrive i anledning din utnevnelse som vår nye kulturminister. Gratulerer så mye! Vi er mange som gleder oss på dine vegne, og som har store forhåpninger til din utøvelse av oppgaven som landets øverste kulturpolitiker.

Vi i Gyldendal har, som du vet, verdsatt din forgjenger. Hun hadde et bankende hjerte for norsk kulturliv, og la for et drøyt år siden – og etter 15 års venting – frem en ambisiøs nasjonal kulturmelding. I meldingen understrekes det hvor viktig det er at folk leser, og at litteraturen fortsatt skal være en viktig del av menneskers liv, med betydning og relevans for samfunn og demokrati. Men lesingen er under press, og vi trenger konkrete litteraturpolitiske virkemidler. Og det er i denne overgangen fra programerklæring til konkret innhold vi setter vår lit til deg.

For vi vet jo allerede at du er opptatt av de samme prinsippene vår virksomhet er tuftet på: ytringsfrihet og meningsmangfold, demokrati og like muligheter for alle våre samfunnsborgere. Og du har vist deg å være en lyttende og løsningsorientert politiker.                                

Derfor ber jeg om at du leser de fem punktene som Den norske forleggerforeningen og andre bransjeorganisasjoner sendte til ditt departement før jul. Disse bør danne grunnlag for en ny nasjonal lesepolitikk som kan demme opp for den negative leseutviklingen her til lands.

Selv ble jeg rørt da jeg leste om at det var roen du fant i bøker, og bibliotekaren på Sandaker som bidro til at du fullførte videregående. Og jeg er derfor sikker på at du, bedre enn mange andre, forstår at det som skrives må kunne nå fram til leserne slik at leseren på sikt kan bidra til den offentlige samtalen. Forskning viser nå det du allerede vet: at barn som leser mer klarer seg bedre senere i livet – uavhengig av foreldres inntekt, utdannelse eller andre forhold.

Og mens jeg er inne på biblioteker: Alle partiene på Stortinget var sist høst enige om at sakprosa må satses på for å legge til rette for kritisk refleksjon og fremming av vårt demokrati. Men konkrete bevilgninger uteblir, og resultatet er at innkjøpsordningen, som fungerer utmerket når det gjelder skjønnlitteratur for voksne, bidrar til at det er for få sakprosatitler tilgjengelig på norske biblioteker.  NFFO har foreslått en opptrappingsplan på årlige 5 millioner kroner bevilget over statsbudsjettene fremover, slik at man på sikt kommer på samme nivå som innkjøpsordningen for skjønnlitteratur. Vi i Gyldendal stiller oss bak forfatterorganisasjonen her.

Til slutt vil jeg påpeke at Gyldendal er en endringsvillig aktør i en verden som stadig endrer seg. Vi har tatt en bransjeledende posisjon i det digitale skiftet, og mener at gode leseopplevelser og god læring kan oppleves på flere plattformer. For oss kan det virke som om politikere lett tyr til gamle oppfattelser om at forlag kun publiserer papirbøker og mangler interesse for den teknologiske utviklingen som preger andre bransjer. Tvert imot! Vi ønsker å være aktive deltagere i samtaler der teknologisk utvikling møter våre grunnpilarer: ytringsfrihet, meningsmangfold, bedre læring og et vitalt norsk språk. Vi er mer enn klare for nye utfordringer som kan styrke vårt samfunnsoppdrag og ser fram til en konstruktiv dialog også om dette.

Med varm og håpefull hilsen,

Arne