Birgitte Larsen, hva f**n jobber du med?

Denne uken ville jeg ta en prat med en av Gyldendal Undervisnings mest allsidige redaktører. Hun har lenger fartstid enn de fleste – hennes første dag på jobben var 1. januar 1992 – og har vært gjennom flere skolereformer. Nå står fagfornyelsen 2020 for tur, og Birgitte har for lengst brettet opp ermene.

Selv om du studerte litteratur med Geir Mork i sin tid, var det jo lærer du skulle bli. Og du jobbet på Gjettum ungdomsskole i 10 år. Hva fikk deg til å forlate skolen for forlagsbransjen i sin tid? Og hva får deg til å velge å bli hos oss så lenge?

Det svaret er enkelt: nye utfordringer. Etter 10 år i ungdomsskolen begynte jeg å kunne forutsi planleggingsmøtene, mye ble rutiner – og jeg begynte å snu bunken med undervisningsoppleggene. Det føltes ikke bra. Jeg ønsket likevel å prøve noe nytt selv om det å forlate undervisningen og elevene gjorde litt vondt.

Men det har i årenes løp vært stunder i Gyldendal da jeg også har vurdert å bytte beite, særlig når det har vært mer rolige perioder. Men så skjer noe nytt, og da er jeg i gang igjen.

Det er musikk for mine ører. En endringsvillig og endringssøkende, erfaren redaktør! Vi er ekstremt avhengig av slike som deg akkurat nå. Med mange nye produkter, ny teknologi og plattformer, er det veldig viktig at vi hegner om den faglige kompetansen du representerer. Det er slik vi sikrer oss at skoleverkenes pedagogiske og didaktiske grep fungerer uansett plattform.

Ja, Skolestudio er utrolig spennende. Litt i overkant spennende til tider! Skolene skal jo kunne velge hvor digitale de ønsker å være, og vinneroppskriften vår blir jo å fortsatt lage de aller beste bøkene samtidig som alt faginnholdet også skal fungere i et digitalt læringsunivers. Det er både utfordrende og spennende å jobbe i en prosess hvor det pedagogiske og det digitale utvikles samtidig. Det hender innimellom at jeg kan ønske større grad av kontroll …

Hva var det første digitale læreverket du jobbet med?

Det må ha vært samfunnsfagverket Underveis på slutten av 90-tallet. Men det kan ikke sammenlignes med det vi lager i dag selv om det også den gangen var et nybrottsarbeid!

Du er jo kjent som brennende engasjert i norskfaget, men også andre språkfag i norsk skole. Og så brenner du for Gyldendal. Har du et engasjement eller en kompetanse som du ikke får brukt innenfor husets fire vegger?

Jeg er veldig interessert i hagearbeid. Det gir avkopling og energi. Så nå begynner en aktiv sesong for meg.

Og hva leser du for tiden?

Jeg leser nesten alt av krim og elsker den sjangeren. Den passer på sengekanten og på vei til og fra jobb. I tillegg blir det mye ungdomslitteratur – vi skal jo ha en tekstsamling til Kontekst. Men den siste boken jeg virkelig hadde stor glede av, er Tara Westovers Noe tapt og noe vunnet. En fascinerende og sann historie om veien til utdannelse.

Takk for praten, Birgitte.

God helg,

Arne