Alle må åpne Vinduet!

Gyldendals tradisjonstunge tidsskrift gjennom 75 år er blitt heldigital denne høsten og jeg tok en prat med årets nye redaktørteam, Ola Innset og Simen Gonsholt. Førstnevnte er skjønn- og faglitterær forfatter, kritiker og historiker som for tiden også jobber med sitt postdoktorarbeid fra Australia (takk og pris for Teams!), mens Simen er mangeårig magasinjournalist fra redaksjoner i Dagbladet og i DN.

Dermed er ikke bare formatet for vårt litterære tidsskrift endret, men også kompetansen på redaktørkrakken. Og bra er det – for endring gir energi og åpner for nye muligheter også når det gjelder innhold.  Kan dere fortelle litt om det?

Simen: Det er jo en stor overgang fra innbundne papirutgaver utgitt med jevne mellomrom til et nettbasert tidsskrift der vi publiserer ukentlig. Men vi har en klar plan om hvilke sjangre og typer innhold vi skal ut med i løpet av en tremåneders periode, akkurat som våre forgjengere.

Ola: Og vi mener at den digitale versjonen av Vinduet er den mest historiebevisste hittil, fordi vi har tilgjengeliggjort hele arkivet som alle kan lese. Sånn sett driver vi både med forandring og bevaring.

Og så sender dere ut et ukentlig nyhetsbrev der dere løfter litt på sceneteppet og forteller abonnenter hva de kan vente seg, og gjerne hvorfor og hvordan teksten ble til. Det er som å motta en gave i innkurven. Og der ligger også lenker til et par nye, og gjerne en historisk tekst fra Vinduet. Alt formidlet på en måte som både pirrer nysgjerrigheten og maner til leselyst – og får mottageren til å føle seg som en betrodd mottager. Det er godt gjort! Kan dere fortelle om hvilke tekster dere har fått mye respons respons på?

Simen: Det må være reportasjeserien til Frode Grytten, 2021: Ein valgkampodyssé.  Det viser ettertrykkelig at Vinduet også kan bidra med journalistikk. Grytten har jo selv bakgrunn som journalist i Bergens Tidende.

Teksten hans bærer preg av både godt håndverk og sprelske betraktninger, som jo kler en forfatter med gonzo-legning.

Simen: Visste du at han ble invitert til slottet for å kåsere ved en regjeringsmiddag? Han takket nei. Ville ikke være hoffnarr.

Vinduet i sin nåværende form byr på historisk stoff som et intervju med Simone de Beauvoir av den ukjente lektoren Solveig Sætre, og Maria Takvams essay om Alf Prøysens Geitekillingen som kunne telle til ti. I tillegg finner vi ferske tekster om den genierklærte amerikanske forfatteren Joshua Cohen, anmeldelser av høstens beste bøker, og en transkribert og redigert versjon av et scenearrangement av Camara Lundestad Joof og Jan Grue. En litterær godtepose!

Jeg må innrømme at det digitale formatet virker mer inviterende, terskelen er lavere for å lese et essay eller en anmeldelse på nett. Dessuten byr det på overraskelser. Kan du røpe noe om hva vi kan glede oss til?

Simen: Til helgen publiserer vi en veldig fin tekst om Dag Solstad og skøyteløp skrevet av en ringevikar i skoleverket i Arendal. Det er en slik tekst vi aldri kunne hatt vett til å ønske oss. Og det er ekstra stas at det kommer fra en ukjent forfatter. Passer perfekt til helgens verdenscup i hurtigløp i Stavanger.

Ola: På sikt ønsker vi også å følge opp med flere live-arrangementer, og kanskje en signingsferd til landets mange litteraturhus. Det tror vi blir en fint menneskelig supplement til et digitalt tidsskrift.

Det skal jeg merke meg. Tusen takk for praten. Og takk for den positive energien dere legger ned i arbeidet med Vinduet. Jeg oppfordrer alle til å åpne Vinduet, ta en titt inn og melde dere på nyhetsbrevet.

God helg,

Arne