Å speile samtiden

Gyldendal gir ut mer enn 500 nye titler hvert år, om alt fra bønner og linser til revidert utgave av Kotlers markedsføringsbibel. Ingen skal få meg til å si om noen av disse titlene at de ikke er viktige. Men stor oppmerksomhet i det offentlige ordskifte får de nødvendigvis ikke.

Denne uken har vi hatt to store lanseringen som speiler de største begivenhetene i norsk politisk historie de siste 15 årene: Jens Stoltenbergs Min historie og Gunnar Ringheims FRP Rett fra levra.

Jens Stoltenberg var statsminister for en koalisjonsregjering i to perioder, først fra 2000 til 2001 og så fra 2005 til 2013. Omtrent i løpet av det samme tidsrommet ble outsiderpartiet FrP stuerent og tok i 2013 plass ved regjeringsbordet.

Den ene historien handler blant annet om utfordringene ved å skape et stabilt styringsalternativ mellom tre ideologisk ulikt funderte politiske partier. For første gang i norsk historie skulle Det norske Arbeiderpartiet, «ørnen blant norske partier», samarbeid med andre i regjering.

Den andre handler om et parti preget av turbulens og et stort meningsmangfold. Politiske forskjeller til tross har utviklingen av FRP som bevegelse, organisasjon og parti mange fellestrekk med tilsvarende utvikling i Arbeiderpartiet.

Begge disse politiske fenomenene blir altså presentert i bokform denne uken – og de utkommer på Gyldendal. Det er snart 20 år siden vi utga Gro Harlem Brundtlands selvbiografi i to bind (1996 og 1998). Det er all mulig grunn til å være stolt av at den statsministeren som har sittet lengst ved roret etter Gro også velger Gyldendal som sitt forlag.

Og mediebildet denne uken bærer preg av forlagets satsing: Dagsrevyen, Skavlan, Dagbladet, VG og nær sagt alle tradisjonelle og sosiale medier har viet disse to utgivelsene stor plass. Jeg vil derfor gratulere både sakprosaredaksjonen og salg- og markedsavdelingen i GL for godt forarbeid, fintfølende timing, virtuos arrangementsgjennomføring, og solid arbeidsinnsats i alle ledd.

Det er lett å tro at slike lanseringer gjør seg selv, men jeg kan forsikre dere om at det ligger solid planlegging, mye hardt arbeid, og bøtter av erfaring bak. Denne gangen ble også vår evne til å improvisere satt på ekstra prøve: Etter planen skulle Jens Stoltenberg vært i huset i dag og snakket med pressen. Men så måtte han altså på kort varsel delta i Shimon Peres’ begravelse i Jerusalem i stedet. Uten at vårt team Jens har latt seg vippe av pinnen for det.

En av de viktigste funksjonene for et forlag er å bidra til en bred og mangfoldig offentlig debatt. Dette skal vi gjøre i form av kvalitetslitteratur uavhengig av ideologisk ståsted. Det er ikke vår oppgave å ha politisk slagside, men å være en arena for kunnskap, innsikt og meningsbrytning.

Med ukas to politiske utgivelser viser vi ettertrykkelig at Gyldendal aksler denne oppgaven. Takk og gratulerer til sakprosaredaksjonen og alle andre involverte.

Hilsen Arne